Webinar

Listeria

Webinar Listeria

Listeria monocytogenes is een bacterie die ernstige voedselinfecties kan veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Deze bacterie kan overleven en groeien in gekoelde omgevingen en bevindt zich vaak in biofilms, waardoor het een groot risico vormt in de voedingsindustrie. In deze Webinar nemen we je mee door de risico’s en impact van Listeria monocytogenes op de voedingsindustrie en bieden we je toelichting over de toepassing van de diverse normen.

Datum: dinsdag 25 juni 2024
Tijd: 10:00 – 11:00
Taal: Nederlands

Wat komt er aan bod?

Challengetesten zijn essentieel om de veiligheid van voedselproducten te waarborgen. Tijdens een challengetest wordt een levensmiddel opzettelijk besmet met een bekende hoeveelheid Listeria monocytogenes om te zien of de bacterie kan uitgroeien in je product. Dit helpt om de normen voor Listeria monocytogenes te bepalen voor je producten na productie. Op basis van de resultaten kan je je proces nog bijsturen en kan je voorkomen dat Listeria in een gevaarlijke hoeveelheid aanwezig is in je product. Deze benadering speelt een cruciale rol in het waarborgen van de gezondheid van consumenten en het voorkomen van Listeria-uitbraken.

Maar wat betekent dit nu in praktijk? Wanneer moet je challengetesten uitvoeren? In deze Webinar nemen we je mee door de risico’s en impact van Listeria monocytogenes op de voedingsindustrie en bieden we je toelichting over de toepassing van de diverse normen. Via een praktisch plan van aanpak laten we je zien hoe je je producten kan indelen in verschillende productgroepen en waar je op moet letten bij selectie van een worst-case product. Daarnaast komt de challengetest zelf aan bod en laten we je zien welke factoren hierbij een rol spelen en hoe je de resultaten van deze test dient te interpreteren.

Aanmelden

Gerelateerde diensten