header oranje fruit en groenten

Developer diaries: een nieuwe fundering voor onze software

In het afgelopen jaar zijn we gestart met de samenstelling van ons eigen ontwikkelteam. Inmiddels bestaat dit team uit twee productmanagers en vier developers. Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan nieuwe modules, maar ook aan een nieuwe fundering voor onze software. Misschien heb je hier eerder al iets over gehoord: om jou als klant nog beter van dienst te kunnen zijn, worden alle modules overgezet naar een nieuw framework. In deze developer diary vertelt productmanager Roy de Putter wat een framework precies is, waarom we overstappen en wat gebruikers hiervan kunnen verwachten.

Wat is een framework?

Software bestaat uit ontzettend veel regels met opdrachten die een computer moet uitvoeren. Deze regels worden geschreven in een programmeertaal. Er zijn verschillende talen, elk met eigen voor- en nadelen en een eigen toepassingsgebied. Zo heb je misschien wel eens van HTML gehoord. Dit is de programmeertaal die je browser vertelt hoe een website aan de gebruiker getoond moet worden.

Een framework gebruikt een programmeertaal om functies die vaak worden gebruikt éénmaal te schrijven, maar op zo’n manier dat ze gemakkelijk en snel gebruikt kunnen worden waar de functie ook maar nodig is. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een huis: in plaats van dat je begint met de grondstoffen klei en vers omgehakte bomen, laat je iemand anders de klei bakken tot bakstenen en het hout zagen tot balken. Software ontwikkelen via een framework is sneller en efficiënter.

Waarom de overstap naar een nieuw framework?

Bij de eerste ontwikkeling van Normec Foodcare Online jaren geleden is een applicatie gebouwd die stond en staat als een huis. Maar door de jaren heen zijn we gegroeid, kwamen er modules bij en veranderden de wensen van bestaande en nieuwe klanten. Hierdoor kwamen we soms de grenzen van het huidige framework tegen en konden we enkele gewenste functionaliteiten simpelweg niet bouwen. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om nieuwe updates goed aan te laten sluiten bij het ‘oude’. Om al onze klanten nóg beter van dienst te kunnen zijn, bouwen we daarom onze applicatie in een nieuw framework.

Het nieuwe framework: Laravel
Na een grondig onderzoek hebben we gekozen voor het framework Laravel. Laravel is een zeer populair open-source framework en wordt dan ook niet voor niets in tal van lijsten met de beste PHP frameworks op nummer 1 geplaatst. Laravel wordt door een community van duizenden ontwikkelaars gebouwd en onderhouden. Hierdoor worden vraagstukken binnen het framework snel opgelost en komen er nog steeds nieuwe functionaliteiten bij. Onderstaande grafiek toont ter illustratie de interesse in diverse frameworks op basis van zoektermen in de afgelopen vijf jaar.

laravel

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief