Nat voorjaar zorgt voor kopzorgen bij boeren

Nat voorjaar zorgt voor kopzorgen bij boeren

De vele regen zorgt voor vertragingen bij boeren en loonwerkers. Het werk blijft zich opstapelen. In een natte periode is het een uitdaging om jouw medewerkers aan het werk te houden, terwijl ze later, als de zon gaat schijnen, veel overuren zullen moeten draaien. In een kortere periode moet er meer werk verzet worden. De inzet van personeel en materiaal is dan vaak een enorme opgave.

Veel mest kun je pas later op het land uitrijden. Dit leidt tot overvolle mestkelders bij veehouders en grote vertragingen bij het inzaaien van gewassen. Een goed voorbeeld is maïs. Als het zaaigoed te laat de grond in gaat, kan de maïs niet rijpen en ontstaan er geen pitten. Deze pitten zijn juist belangrijk voor de koeien. Het gevolg: er is straks niet genoeg voer. Bijvoeren zou een oplossing kunnen zijn, maar collega-boeren hebben dezelfde problemen. Hierdoor ontstaat er krapte op de markt, wat waarschijnlijk weer leidt tot hogere grondstofprijzen. 

Normec Foodcare staat voor je klaar

In onze laboratoria is het de afgelopen maanden, door het natte weer, ook hollen of stilstaan. Ondanks de uitdagingen hebben we onze organisatie zo ingericht dat de doorlooptijden van de analyses altijd kort zijn. Zodat we jou altijd kunnen helpen. We hopen dat het weer deze zomer meewerkt en dat veehouders, loonwerkers en mest-intermediairs de kelders voor het einde van het uitrijseizoen leeg kunnen rijden. Wij staan in elk geval klaar om de analyses ook dan weer snel en goed voor jou uit te voeren. Een zorg minder in deze uitdagende tijden. 

Heb je een vraag? Neem contact op met Mario

Gerelateerde diensten