Whitepaper

Ethyleenoxide

Ethyleenoxide, what’s next?

Ethyleenoxide is een gasvormig desinfectiemiddel (gewasbeschermingsmiddel), dat er voor zorgt dat producten niet gaan beschimmelen en ziekteverwekkers als Salmonella worden afgedood. Producten met een gehalte hoger dan de MRL (Maximum residu limiet) voor ethyleenoxide mogen in Europa niet worden geproduceerd en verhandeld.

Het is de verantwoordelijkheid van de levensmiddelenbedrijven om te zorgen dat hun producten aan de voedselveiligheidseisen voldoen. In de whitepaper duiken we in de wereld van ethyleenoxide en belichten we het middel en het gebruik ervan vanuit verschillende invalshoeken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • We blikken terug in de historie
  • Behandelen het voorzorgsbeginsel
  • Lichten ’emerging risks’ toe

Dit alles met als doel ervan te leren en klaar te zijn voor toekomstige problemen.

Download whitepaper Ethyleenoxide

Een terugblik

De afgelopen maanden zijn er in Europa meerdere partijen verontreinigd sesamzaad aangetroffen met India als land van herkomst. In deze partijen is een verhoogd gehalte aan Ethyleenoxide aangetroffen. In India wordt Ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. Overigens ook in andere landen, zo blijkt uit een melding in RASFF van sesamzaad uit Oeganda. In oktober 2020 werd in Nederland door de NVWA een terugroepactie van verontreinigde partijen sesamzaden uit India gestart. Hierdoor is in de afgelopen periode een groeiende vraag ontstaan naar de analyse van Ethyleenoxide in sesamzaden en producten waarin sesamzaden zijn verwerkt.

laboratorium
Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

Gerelateerde diensten