Ethyleenoxide-analyse

man in laboratorium

Ethyleenoxide-analyse

Het gebruik van ethyleenoxide is in de EU niet toegestaan. Maar hoe weet je zeker dat het niet in jouw grondstoffen of geïmporteerde voedselwaren aanwezig is? Met onze analyse in eigen beheer kunnen we jouw bedrijf ondersteunen op dit gebied. Ook voor ethyleenoxide-analyses met spoed. Al binnen enkele dagen kunnen we je een rapport aanbieden.

Ethyleenoxide-analyse in het kort

  • LOQ van 0.01 mg/kg
  • Al binnen enkele dagen een rapport
  • Onafhankelijke analyserende organisatie

In 2020 en 2021 zijn er in de EU meerdere partijen verontreinigd sesamzaad aangetroffen met India als land van herkomst. In deze partijen is een verhoogd gehalte aan ethyleenoxide aangetroffen. In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. Het gebruik van ethyleenoxide is in de EU niet toegestaan en dit middel heeft een MRL van 0,05 mg/kg voor sesamzaden.

Half oktober 2020 werd een terughaalactie van verontreinigde partijen sesamzaden gestart door de NVWA. Hierdoor is in de afgelopen periode een sterke vraag ontstaan naar de analyse van ethyleenoxide in sesamzaden en producten waarin sesamzaden zijn verwerkt. Nog dagelijks wordt melding gemaakt van producten besmet met ethyleenoxide. Inmiddels niet enkel voor sesamzaad, maar ook andere producten, zoals bijvoorbeeld gember en specerijen (peper en kurkuma). Met onze analyses weet je snel wat de status is.

Wij helpen je jouw klanten en handel te beschermen

Neem contact op

Geoptimaliseerd proces voor analyse

Gedurende de eerste weken na de terughaalactie werd ons laboratorium overspoeld met monsters sesamzaad of producten waarin sesamzaad is verwerkt (olie of crackers). In eerste instantie werd deze analyse uitbesteed bij een van onze partnerlaboratoria, maar door de lange wachttijd (oplopend naar 5 weken) hebben we deze analyse zelf opgezet.
Na twee weken was het validatieproces afgerond en zijn we voor de klanten gaan analyseren. In eerste instantie met een LOQ van 0.02 mg/kg product.
Door verdere optimalisatie aan deze analyse kunnen we nu ook een LOQ van 0.01 mg/kg halen. Dit betekent dat we nu ook de biologische sector kunnen ondersteunen met deze analyse. Onze methode is ook geschikt voor andere producten zoals granen.

Betrouwbare hulp bij ethyleenoxide-analyse

Neem contact op

Wij bieden onze klanten een betrouwbare en onafhankelijke monstername van de producten aan. Monstername kan onder accreditatie uitgevoerd worden. Als er internationale richtlijnen zijn maken we daar gebruik van. Onze onafhankelijke monsternames zijn geldig voor gecertificeerde residumonitoringsystemen en zijn dus te gebruiken voor uw GLOBALGAP certificaat.