Kennis

Het belang van aaltjesonderzoek voor de teelt van gewassen

Het belang van aaltjesonderzoek voor de teelt van groente- en akkerbouwgewassen, bloembollen, vaste planten, bomen, graszoden en fruit

Aaltjes, microscopisch kleine wormpjes die in de bodem leven, hebben een grote impact op de gezondheid en opbrengst van gewassen. Afhankelijk van de soort en hun populatieniveau kunnen aaltjes zowel schadelijk als nuttig zijn voor gewassen. Normec Robalab, onderdeel van Normec Foodcare, biedt gespecialiseerde aaltjesonderzoeken aan die essentieel zijn om inzicht te krijgen in jouw bodem. We vertellen je graag vijf risico’s van het niet uitvoeren van aaltjesonderzoek bij de teelt van diverse gewassen. 

Meer risico bij vollegrondsteelt?

Bij vollegrondsteelt zijn gewassen direct blootgesteld aan omgevingsfactoren zoals weerschommelingen en natuurlijke plagen, waaronder aaltjes die zich vrij door de bodem kunnen verspreiden. Dit staat in groot contrast met kasgewassen, waar de teeltomgeving gecontroleerd is en je kiest voor teelt op substraat in plaats van vollegrond. Hierdoor zijn gewassen minder vatbaar voor externe invloeden zoals aaltjes. Bij teelt in vollegrond zonder aaltjesonderzoek kunnen de gevolgen rampzalig zijn.

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

Lees het verhaal van MTS Lucassen

 De vijf belangrijkste risico’s

  1. Verlies van gewasopbrengsten en kwaliteit.
    Aaltjes voeden zich met wortels van gewassen, wat kan leiden tot verminderde opname van water en voedingsstoffen, vergroeiingen, vertakkingen en misvormingen. Dit resulteert in verminderde opbrengsten en kwaliteitsverliezen. Dit risico is vooral groot in de vollegrondsteelt, omdat planten direct in contact staan met de bodem.
  2. Verspreiding van plantenziekten
    Sommige aaltjes verspreiden plantenziekten, zoals virussen. Dit resulteert in grootschalige schade aan gewassen en potentieel verlies van de hele oogst. Schade van vele duizenden euro’s per hectare is geen uitzondering. Dit risico is groter in vollegrondsteelt omdat gewassen groeien in de natuurlijke omgeving.
  3. Toenemende plaagdruk
    Schadelijke aaltjes kunnen leiden tot een toename van bodemgebonden ziekten en plagen. In een kasomgeving kun je als teler deze risico’s beter beheersen door gecontroleerde teeltomstandigheden. Vollegrondsteelt biedt echter minder bescherming tegen dergelijke bedreigingen omdat de planten in direct contact staan met de bodem.
  4. Gebruik van meer chemische middelen
    Zonder kennis van de aaltjes in de bodem ben je eerder gedwongen om meer chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken als reactie op onverwachte plagen. Dit verhoogt niet alleen de productiekosten, maar is ook schadelijk voor het milieu en de biodiversiteit.
  5.  Gemiste kansen voor gewas optimalisatie
    Aaltjesonderzoek biedt waardevol inzicht dat je kunt gebruiken om teeltstrategieën te optimaliseren en de opbrengsten en kwaliteit te verhogen. Zonder deze informatie loop je als teler het risico om kansen te missen voor verbetering en innovatie.

Wij staan klaar om je te helpen bij het identificeren en monitoren van aaltjes, maar ook bij het implementeren van effectieve en duurzame gewasbeschermingsmaatregelen. Door proactief bezig te zijn met aaltjesmanagement, teel je gezonde gewassen en verhoog je de productiviteit en kwaliteit.

100% zekerheid met aaltjesonderzoek door Normec Robalab

Normec Robalab onderscheidt zich door geavanceerde aaltjesonderzoeken uit te voeren. We voorzien telers van gedetailleerde informatie over de aanwezigheid en het effect van aaltjes in de bodem. Door middel van microscopische analyse identificeert Normec Robalab nauwkeurig de aaltjessoorten en bepaalt het hun populatiedichtheid, wat van onschatbare waarde is.

Leon Swinkels, aaltjesexpert bij Normec Robalab: “Microscopisch onderzoek is -anders dan DNA-onderzoek- niet gestandaardiseerd en gebeurt handmatig. Hierdoor worden alle aaltjes uit een monster in beeld geanalyseerd. Onze kwaliteit is hierdoor gegarandeerd.”

Heb je een vraag? Mario staat voor je klaar

Geralateerde diensten