Kennis

De kwaliteit van steenfruit

De kwaliteit van steenfruit

Ze zijn er weer: perziken, nectarines, abrikozen, pruimen en kersen. Steenfruit is het ultieme zomerfruit en staat garant voor een unieke smaakbeleving. Maar een goede kwaliteit garanderen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Kort seizoen, grote spreiding

Perziken en nectarines zijn er in talloze variëteiten, maar het seizoen per ras is extreem kort. Binnen een paar weken moet de oogst plaatsvinden. Om de schappen in Noord-Europa tijdens de hele lente en zomer gevuld te houden, zijn er dus veel verschillende rassen én teeltlocaties nodig. Toch zijn er altijd momenten waarop er simpelweg geen steenfruit beschikbaar is. Het is dan ook de enige fruitcategorie die niet volledig jaarrond verkocht kan worden.

Verschillen in smaak en voorkeur

Naast timing is ook het type steenfruit van invloed op de verkoop. Er zijn zowel wit- als geelvlezige variëteiten. De klassieke perziken en nectarines zijn geelvlezig en iets zuurder. Nieuwere rassen zijn vaak witvlezig, minder zuur en dus zoeter van smaak. In Nederland zijn consumenten hier minder bekend mee. In België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zie je deze rassen wel terug in het schap. Onbekend maakt onbemind – en dat belemmert de acceptatie van deze varianten.

Rijp, maar niet té rijp

De grootste uitdaging voor retailers en leveranciers is om perziken en nectarines op het juiste moment eetrijp aan te bieden. Dat is vooral lastig in de wintermaanden en in de eerste weken van het Europese steenfruitseizoen, wanneer de vruchten vaak nog onrijp zijn. Maar ook midden in de zomer – als Spanje en Italië volop produceren – kunnen vruchten juist te snel doorrijpen.

Perziken en nectarines moeten op het juiste rijpheidsniveau worden geoogst en daarna verder rijpen. Dat is een delicaat proces: als het fruit te rijp wordt geplukt, is het gevoelig voor beschadiging en beperkt houdbaar. Wordt er te vroeg geoogst, dan stopt de rijping en blijft de consument zitten met harde, onsmakelijke vruchten.

In sommige gevallen wordt narijping toegepast om de juiste eetrijpheid te bereiken, zoals bij steenfruit uit Zuid-Afrika in de wintermaanden. Maar dat gebeurt nog op relatief kleine schaal.

 

Zelf leren hoe je steenfruit beoordeelt?

Wil je meer grip op de kwaliteit van perziken, nectarines en ander steenfruit? In de keurmeestermodule P13 leer je hoe je deze producten objectief keurt op rijpheid, smaak, structuur en visuele kenmerken. Praktijkgericht, direct toepasbaar en ontwikkeld voor AGF-professionals die het verschil willen maken.

Slim sturen op kwaliteit

Retailers kunnen hun verkoop stimuleren door fruit aan te bieden dat direct eetrijp is. Maar let op: té rijp fruit leidt snel tot meligheid en teleurstelling. Een goede vuistregel is dat het product binnen twee dagen na aankoop goed eetbaar moet zijn. Grip op kwaliteit is dus belagrijk,  juist bij steenfruit.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Samen zorgen we voor betere kwaliteit, meer kennis en tevreden consumenten. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem direct contact op. Onze AGF-experts staan voor je klaar.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

Komkommers: sealen of niet sealen?

Komkommers: sealen of niet sealen?

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker