Er is geen AGF-categorie waar zoveel aandacht aan rassenkeuze, teeltechniek en smaak wordt besteed als de tomatencategorie. Met name snacktomaatjes zijn populair onder consumenten.
Koploper binnen tomaten zijn de snacktomaten. Snacktomaten zijn een gezonde en handige snackoptie, omdat ze gemakkelijk te eten zijn en geen bereiding vereisen. Door dit gemak en de toegenomen focus op smaak zijn snacktomaatjes een van de meest populaire artikelen in de supermarkt geworden en is de consumptie enorm toegenomen. Met de ontwikkeling van het snacktomaat-concept is een compleet snelgroeiende productgroep ontstaan binnen de tomatencategorie.
In winkel wordt de aankoopbeslissing van consumenten vaak beïnvloed door kleur, en de consistentie in kwaliteit. Het is dan ook van belang om de kwaliteit op het schap ook te blijven controleren want een bakje met beschimmeld of gespleten fruit kan ertoe leiden dat de consument afziet van aankoop in de supermarkt. Echter ook na aankoop kan een consument teleurgesteld worden door bijvoorbeeld zachte vruchten, iets wat een consument bij aankoop niet goed kan zien.
Voor het verhogen van de consumptie van snacktomaten staat echter goede eetkwaliteit voor de consument centraal. De smaak van tomaten wordt in hoge mate bepaald door het suikergehalte. Maar dat is niet het enige. Ook de balans tussen suiker en zuurgraad heeft invloed op de smaakervaring van consumenten. Idealiter ligt het suikerniveau hoger dan 8 graden Brix. De ideale zuurgraad varieert en is afhankelijk van de Brixwaarde. Hoe zoeter de tomaat, hoe hoger de zuurgraad kan zijn. Afgelopen winter hebben we echter gezien dat de zuurgraad bij snacktomaten flink hoger was dan de winter daarvoor, met waardes oplopend tot 1,6%. Dit kan ervoor zorgen dat het product minder wordt gekocht en dat kinderen het product minder lekker gaan vinden. Deze tomaten worden echt als zuur ervaren.
Naast Brix en zuur wordt hardheid bij tomaat vaak vergeten als belangrijke parameter op smaak. Te harde tomaten zorgen voor minder smaak en te zachte tomaten worden sneller als melig ervaren. Zeker melige tomaten zorgen voor ontevreden consumenten, wat kan resulteren in het tijdelijk stoppen van de herhaalaankopen.
De ontwikkelingen in de tomatenproductgroep staat momenteel onder druk omdat alle aandacht gaat naar het ontwikkelen van nieuwe resisitente tomatenvarieteiten. Er is minder tijd voor de ontwikkeling van goede variëteiten, want de telers hebben deze nieuwe variëteiten heel hard nodig. Gelukkig zien we dat bij deze snelle ontwikkeling zeker ook aandacht is voor smaak en dat het streven er is om zo veel mogelijk de huidige kwaliteit op smaak te evenaren.
Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.
In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:
Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.
Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.