Kennis

Column: De AGF-wereld op z’n kop?

Column: De AGF-wereld op z’n kop?

“Het gaat de komende maanden spannend worden in de AGF-sector”. Een veelgehoorde opmerking de laatste tijd en ook een opmerking met een beladen ondertoon. Het antwoord of de reactie erop is net zo beladen als de opmerking zelf. Niemand weet namelijk waar het naartoe gaat in onze mooie sector. Niemand kan duidelijk aangeven wat de consequenties gaan zijn van het energievraagstuk. Want daar hebben we het over. De enorme kostenstijging waar we met z’n allen mee te maken hebben, legt een grote druk op heel veel bedrijven. Van teelt tot consument hikken we aan tegen kosten die we voor anderhalf jaar geleden niet kenden en waar we nu mee moeten dealen; of we willen of niet.

Betekent het dat onze heerlijke producten duurder gaan worden? Dat we wellicht de komende maanden lege schappen gaan zien of de kwaliteit van ons product achteruit gaat? Vele vragen waar we (nog) geen antwoord op hebben.

Het is denkbaar dat de prijzen van onze producten zullen stijgen in de winkel, het is denkbaar dat we lege schappen gaan zien en ja, ook de goede kwaliteit van onze producten zal onder druk komen te staan. Het is zeker dat er minder Nederlands product uit de glastuinbouw in de schappen zal liggen en veel meer product uit Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Een helder antwoord over de gevolgen kan niemand echter nu al geven. Het antwoord zal uiteindelijk door de tijd gegeven worden. Voor- of nadelen gaan komen, winst of verlies zal daar deel van zijn. Maar laten we één ding niet vergeten: onze AGF-sector blijft overeind! Een sector die in de loop der jaren al vele crisissen heeft overleefd en altijd terugkomt met heldere antwoorden daarop. Kennis, techniek, ontwikkeling, ervaring, flexibiliteit en passie gaan ervoor zorgen dat onze Nederlandse telers opnieuw gaan komen met antwoorden die ons gaan helpen. Als we daar als Normec Foodcare in meedenken en vanuit onze expertise een reikende hand bieden, ben ik niet bang voor de toekomst.

Auteur: Peter van der Veeken
Adviseur Productkwaliteit
De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

De kwaliteit van Ready to Eat mango’s

De perfecte smaakbeleving van peren

De perfecte smaakbeleving van peren

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker

Verklein het risico van gescheurde kersen

Verklein het risico van gescheurde kersen