Kennis

5 tips voor een optimale veedrinkwater kwaliteit

5 tips voor een optimale veedrinkwater kwaliteit

Met de warmere maanden in het vooruitzicht is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van veedrinkwater. Een kwalitatieve watervoorziening draagt bij aan de gezondheid van jouw vee. Zo voorkom je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, gewichtsverlies en een verminderde productie. Het blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk om de kwaliteit van het water dat jouw dieren drinken te waarborgen. Het wateronderzoek van Normec Foodcare helpt je om systematisch inzicht te krijgen in jouw waterkwaliteit. Benieuwd wat je kunt doen voor een optimale waterkwaliteit? We geven je vijf tips.

Kwalitatief goed veedrinkwater is belangrijk voor groei, gezondheid en productie van vee. Of het nou gaat om varkens, kippen of koeien. Door regelmatige monitoring op bacteriologische en chemische parameters detecteer je vroegtijdig mogelijke problemen.

Bacteriologische verontreiniging

Warm water is een gunstige omgeving voor bacteriële groei. Waardoor er een toename van bacteriologische verontreiniging zoals coliformen en E.coli kan ontstaan. Deze bacteriën veroorzaken ernstige gezondheidsproblemen bij vee. Ook heb je kans op de vorming van een biofilm in de drinkwaterleiding. Dit is een (slijm)laagje dat ontstaat door de afzetting van mineralen, zoals kalk en ijzer, waarop bacteriën zich nestelen. Dit heeft een negatief effect op de smaak en geur van het water.

Chemische verontreiniging

Voor veedrinkwater is het belangrijk om een goede chemische waterkwaliteit te handhaven, aangezien het een directe invloed heeft op de gezondheid en prestaties van jouw vee. Er is een breed scala aan chemische parameters die de kwaliteit van water bepalen. Denk bij deze parameters aan: de pH-waarde, opgelost zuurstof, voedingsstoffen, nutriënten en mineralen.

Je kunt bacteriologische en chemische verontreiniging voorkomen door je water regelmatig te controleren, bijvoorbeeld door het uitvoeren van wateronderzoek, en aan de hand van de resultaten management maatregelen te nemen. We geven je graag vijf tips om jouw waterkwaliteit te optimaliseren tijdens warm weer.

Ontzorgen van veehouders

Mario Willems
Commercieel manager Normec Foodcare

“In de praktijk blijkt dat veehouders, door de drukke werkzaamheden, soms vergeten wateronderzoek in te plannen. Dankzij onze periodiek wateronderzoek ontzorgen we jou, als veehouder. Je ontvangt tijdig een melding vanuit ons over het ophalen van de monsters. Op deze manier controleer je jouw waterkwaliteit systematisch en monitor je eventuele problemen.”

Vijf tips voor een optimale waterkwaliteit tijdens warm weer

1. Dagelijkse controle

Controleer dagelijks het beschikbare drinkwater. Let op verontreiniging, helderheid, beschikbaarheid, geur en kleur. Dagelijkse controles stellen je als veehouder in staat om de watervoorraad efficiënt te beheren.

2. Hygiënisch onderhoud

Houd je waterbronnen schoon en vrij van verontreiniging. Reinig je waterbakken en leidingen regelmatig om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Maak, om te voorkomen dat je iets vergeet, een controlelijst van alle waterbakken, waterleidingen en toebehoren.

3. Temperatuurbeheersing

Zorg ervoor dat je veedrinkwater een goede temperatuur heeft, vooral tijdens warme periodes. Te warm water is minder aantrekkelijk voor vee om te drinken en kan leiden tot een toename van bacteriën.

4. Doorstroming water

Zorg voor voldoende wateraanbod om de risico’s van verminderde doorstroming te voorkomen. Een verminderde doorstroming kan leiden tot stagnatie van water in bijvoorbeeld leidingen, opslagtanks en drinkbakken. Stilstaand water is vaak hoger van temperatuur en is vatbaarder voor bacteriële groei. Denk hierbij ook aan het onderhoud van je leidingen.

5. Wateronderzoek

Monitor de kwaliteit van jouw water door middel van wateronderzoek. Normec Foodcare helpt jou met het optimaliseren van de kwaliteit van jouw veedrinkwater met behulp van wateronderzoek. Wij nemen watermonsters en analyseren deze monsters op bacteriologische verontreinigingen en chemische parameters. Wist je dat je via LTO Ledenvoordeel korting krijgt op het wateronderzoek van Normec Foodcare?

LTO Ledenvoordeel

Ben jij lid van LTO? Maak dan nu gebruik van ons aantrekkelijke aanbod bij LTO Ledenvoordeel voor feed analyses, water- en grondonderzoeken. Ga naar de website van LTO Ledenvoordeel, vul het formulier in en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.

lto keurmerk

Normec Foodcare helpt je graag

Normec Foodcare helpt bedrijven in de agro-sector om inzicht te krijgen in de kwaliteit van grondstoffen, producten en processen. Alleen zo kun je een kwalitatief hoogstaand product leveren aan de afnemers in de keten, tot aan de consument. Normec Foodcare ondersteunt je op het gebied van wateronderzoek. We nemen periodiek watermonsters, brengen advies uit en leveren de benodigde toevoegmiddelen om de kwaliteit van het water op peil te brengen en te houden. Normec Foodcare is partner van LTO Nederland en is geaccrediteerd om wateronderzoek uit te voeren voor IKB, Beter Leven en KKM (Keten Kwaliteit Melk), Qlip en andere keurmerken.

Heb je een vraag? Neem contact op met Mario

Gerelateerde diensten

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak