Elk bedrijf dat gewassen teelt heeft aaltjes in zijn bodem. Als teler merk je hier in eerste instantie niets van. Zodra echter schade optreedt, zijn de kosten van een verloren oogst of teelt vaak niet te overzien. Voorkom schade en laat je grond elk jaar testen op schadelijke aaltjes.
Schade door vrijlevende aaltjes kan behoorlijk oplopen. Bijvoorbeeld door een gedeeltelijke afkeuring, een lagere opbrengst of een volledig mislukte oogst. Vele duizenden euro’s schade per hectare zijn geen uitzondering en veelal het gevolg van:
Normec Foodcare helpt je als teler met laboratoriumonderzoek. Hiermee heb je 100% zekerheid over de aanwezigheid van vrijlevende aaltjes die een ernstige bedreiging vormen voor uw gewassen. Denk aan: het wortelknobbelaaltje (Meloïdogyne), wortellesieaaltje (Pratylenchus), Trichodorus (veroorzaker tabaksratelvirus) en cysteaaltjes (aardappelcyste- en bietencysteaaltjes).
Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems
Goed aaltjesonderzoek begint met professionele bemonstering. Normec Foodcare werkt uitsluitend met opgeleide, onafhankelijke bemonsteraars die alle richtlijnen in acht nemen. Denk aan: schoon materiaal om kruisbesmetting van andere percelen te voorkomen, steken op het juiste tijdstip en de juiste diepte. Onze stelregel is max. 2 hectare per monster en minimaal zestig steken per zak.
Om ook de aaltjes die nog in wortelresten zitten of de eitjes in beeld te krijgen, is incubatie van het grondmonster nodig. Vooral bij schadelijke aaltjes is het zeer belangrijk om de complete populatie in de grond in beeld te krijgen. Dit gebeurt allemaal in ons geaccrediteerd laboratorium (NEN-EN-ISO/IEC 17025). Organisch materiaal uit een grondmonster behandelen we volgens officiële protocollen en laten we minimaal twee (en soms tot vier weken) incuberen. Zonder incubatietijd is er een direct risico op een onvolledige analyse.
Goede aaltjesbeheersing begint met het vaststellen van een besmetting, de determinatie van het soort aaltje en de omvang van de populatie. Ons microscopisch onderzoek brengt alle aaltjes uit een grondmonster in beeld. Dit in tegenstelling tot DNA-onderzoek. Tellingen in ons laboratorium gebeuren in duplo en soms zelfs drie keer. Dit geeft 100% zekerheid. Het onderzoeksrapport vullen onze specialisten aan met een gewasadvies op maat.
Onze wetenschappers passen geen moleculaire analyse van aaltjes (DNA) toe. Dat komt doordat via deze methode pas circa 25 aaltjessoorten vastgesteld kunnen worden. Bovendien zijn er risico’s doordat DNA-analyse lage aantallen aaltjes niet altijd kan aantonen. Een zeer laag aantal schadelijke aaltjes kan zo over het hoofd worden gezien. Met alle gevolgen van dien. Ook is het moeilijk om met een DNA-analyse een juiste inschatting te maken van het werkelijke aantal aaltjes in een monster. DNA-onderzoekers gebruiken zelf ook nog steeds microscopie voor de validatie van hun DNA-analyse en voor het determineren van soorten waarvan geen DNA-test beschikbaar is.
Naast aaltjesonderzoek kun je bij ons terecht voor: bodemlevenmonitor, water- en mestonderzoek. Het combineren van aaltjesmonsters en bemestingsonderzoek geeft je als teler nog meer voordelen bij het verbeteren van het bodemleven. Dankzij de secure analyses van ons laboratorium én ons bemestingsplan op maat hoeven diverse klanten al jaren minder kunstmest te gebruiken om de opbrengsten en gezondheid van hun teelten op topniveau te houden.
Aaltjesonderzoekers van Normec Foodcare werken samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten om aaltjesonderzoeken te optimaliseren. Dat heeft alles te maken met de wereldwijde bedreiging van de voedselzekerheid door plantparasitaire nematoden. Door klimaatverandering neemt de activiteit van aaltjes sterk toe.
Wij werken conform een kwaliteitssysteem dat is gebaseerd op NEN-EN-ISO/IEC 17025, de internationale norm voor algemene eisen voor de competentie van laboratoria. Normec Robalab is door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd conform deze norm. Lees meer.
Hulp nodig bij het beschermen van je gewassen? Onze specialisten helpen je graag. Op locatie of op afstand, wij staan voor je klaar.
Download hier het formulier, vul hem in en stuur het formulier door naar mario.willems@normecgroup.com.
Wij bieden de mogelijkheid om de monsters op te halen volgens een vaste logistieke planning. Maar het zelf aanleveren van monsters is natuurlijk ook mogelijk.
Meer over monstername of download direct de monsterformulieren.
Bodemgezondheid is belangrijker dan ooit. Zeker nu er steeds minder gebruik mag worden gemaakt van (kunst)mest en chemis...
Grondonderzoek en grondmonsters voor jouw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvel...
De kwaliteit van water krijgt steeds meer aandacht in de productieprocessen binnen de agrosector. Water is belangrijk vo...
Je moet aan de meststoffenwet voldoen, dus moet je een mestanalyse uitvoeren. Wij verzorgen deze mestanalyses conform AP...
Trichine of trichinella is een microscopisch klein wormpje, dat kan voorkomen bij verschillende zoogdieren, zoals bij ev...
Sinds januari 2023 is nieuwe wetgeving van kracht voor de maximale hoeveelheid aan PFAS in bepaalde voedingsmiddelen. Om...
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!