header oranje fruit en groenten

Waar moet je als levensmiddelenbedrijf aan voldoen?

02-02-2020 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 1050 keer bekeken

Wat zijn de verschillen tussen wetgeving en certificering? Waar moet je als levensmiddelenbedrijf verplicht aan voldoen? Onder andere in combinatie met een voedselveiligheidsplan? Welke keuzes kan je als bedrijf zelf maken? Dit zijn vragen die regelmatig spelen bij bedrijven die met levensmiddelen werken. In dit artikel gaan we in op de vraag ‘Waar moet je als levensmiddelenbedrijf verplicht aan voldoen en hoe kan je dat doen?’

Een veilig voedingsmiddel door een voedselveiligheidsplan

Om de kans te verlagen dat consumenten ziek worden of ongemak ondervinden na het eten of drinken van levensmiddelen, moeten levensmiddelenbedrijven (en diervoederbedrijven) voldoen aan de voedselveiligheidseisen zoals deze gesteld zijn in wet- en regelgeving. Hierin wordt onder andere aangegeven dat deze bedrijven verplicht zijn om te beschikken over een voedselveiligheidsplan dat gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) systematiek. Als bedrijven behoren tot een sector waarvoor een goedgekeurde hygiënecode beschikbaar is, is het voldoende als deze hygiënecode volledig wordt nageleefd. Zowel in geval van een eigen voedselveiligheidsplan als een hygiënecode moet voldaan worden aan de 7 basisprincipes van HACCP. Het doel van HACCP is om mogelijke gevaren die een negatief effect kunnen hebben op de veiligheid van voedingsmiddelen te identificeren, analyseren en evalueren.

De 7 basisprincipes van HACCP

In de Codex Alimentarius van de World Health Organisation zijn de 7 basisprincipes van HACCP beschreven:

 1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan.
 2. Ga na welke maatregelen nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast. Dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht.
 3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
 4. Stel vast hoe de CCP’s bewaakt worden.
 5. Leg de te ondernemen acties bij afwijkingen vast per CCP. Deze acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat de CCP niet wordt beheerst. De acties dienen te worden uitgevoerd voor het product en/of het proces en moeten leiden tot herstel van de voedselveiligheid.
 6. Pas verificatie toe. Verificatie is een periodieke controle om na te gaan of de HACCP-aanpak effectief is, of om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is. Verificatie laat dus zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
 7. Houd documentatie en registraties bij. Documentatie wil zeggen dat de opzet van het HACCP-systeem vastgelegd moet worden. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van het HACCP-systeem.

Hygiënecode beschikbaar?

Door te voldoen aan de 7 basisprincipes van HACCP, ofwel door het volgen van een eigen voedselveiligheidsplan ofwel door te werken volgens een goedgekeurde hygiënecode, kan je de kans verlagen dat consumenten ziek worden of ongemak ondervinden na het eten of drinken van een product dat van jouw bedrijf afkomstig is.Maar hoe weet je nu of er voor jouw bedrijf een hygiënecode beschikbaar is? Bekijk een actueel overzicht van goedgekeurde hygiënecodes op de website van de NVWA.

Zie onderstaand enkele voorbeelden van hygiënecodes:

 • Hygiënecode CBL (voor fooddetailhandel en groothandel)
 • Hygiënecode voor de horeca
 • Hygiënecode voor werken in het slagersbedrijf

Geen hygiënecodes voor mijn sector, en nu?

Als voor de sector waarin jouw bedrijf opereert geen hygiënecode beschikbaar is, dan is het noodzakelijk een voedselveiligheidsplan op te stellen. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert of levensmiddelen- en diervoederbedrijven voldoen aan de wet- en regelgeving. Hierbij wordt ook gecontroleerd of jouw voedselveiligheidsplan aan de eisen voldoet. Ben je er niet zeker van of je een hygiënecode mag toepassen, op welke wijze je deze moet toepassen of ben je verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen en weet je niet hoe je hiermee aan de slag moet gaan? Dan is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een extern kwaliteitsbureau. Neem contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020
voedingswaarde etiket

Voedingswaarde etiket

Met de invoering van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is de voedingswaarde etiket vermelding een verplicht onderdeel voor alle voorverpakte levensmiddelen. De verplichte voedingswaarde vermelding omvat ...
25 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu