Kennis

De investering meer dan waard

meco group

De investering meer dan waard

Met een ISO 14001-certificaat voldoe je als bedrijf in één klap aan minimaal zeven SDG’s*. Dus wil je verduurzamen, dan ligt het behalen van dit certificaat voor de hand. Maar daar moet je wél wat voor doen. Jurn Van Steenkiste weet er alles van. De eigenaar van Meco Group besloot vorig jaar voor het certificaat te gaan. Onder begeleiding van Normec Foodcare (BE) wisten hij en zijn medewerkers Meco Group naar een ander level te brengen.

Jurn Van Steenkiste, Managing Director Meco Group

‘Met Fréderique Henderickx van Normec Foodcare sprak ik vorig jaar over mogelijkheden ons nog meer te onderscheiden ten opzichte van andere marktspelers. Fréderique komt al tien jaar bij Meco. Zij kent ons bedrijf, de geschiedenis, de groei die we hebben doorgemaakt en die we nog willen doormaken. Haar voorstel: ga voor een ISO 14001-certificaat.

En zo startte een traject waarbij ik soms weleens dacht: waar zijn we aan begonnen? Maar altijd was het Fréderique die ons geruststelde, begeleidde en vertrouwen gaf. Ze kreeg gelijk: in oktober 2022 was de ISO 14001-certificering van Meco Group een feit.

ISO 14001 is weliswaar een milieumanagementsysteem, tijdens het certificeringstraject word je aan het denken gezet over ál je bedrijfsprocessen. Het is zo veelomvattend, dat was soms om gek van te worden. Maar naarmate we langer bezig waren, bemerkte ik bij mezelf een nieuwsgierigheid naar wat nog meer beter kon. Welke duurzaamheidsdoelstellingen konden we nog meer realiseren door een efficiënter gebruik van machines, van grondstoffen of door een slimmere inrichting van onze product flows?

Het was bijzonder om te merken dat onze klanten deze inspanningen waardeerden en ons feliciteerden met het behalen van het certificaat. Voor hen was dit het bewijs dat hun leverancier het vak serieus nam. Op hun beurt inspireerden we onze leveranciers om na te denken over hoe zij hun footprint naar beneden konden brengen. Dat is een mooie bijvangst van deze certificering: de hele keten wordt er beter van.

Tja, als je dan eenmaal met zo’n blik naar je bedrijf hebt gekeken blijf je dingen zien die anders, duurzamer, schoner, efficiënter kunnen. Daar word ik niet langer gek van, het is een positief motiverende prikkel. Beter kan het namelijk altijd. Laat dat nu net het motto zijn van Meco Group!’

Fréderique Henderickx, Business Unit Director Normec Foodcare (BE)

‘Het verhaal van Jurn laat zien hoeveel impact je kunt maken met een ISO 14001-certificaat. Je geeft er als bedrijf echt je visitekaartje mee af. Ik durf te stellen dat dankzij deze certificering Meco Group tot de voorlopers behoort van de sector in België. Minstens zo belangrijk is de kostenbesparing die Meco Group heeft gerealiseerd. Tijdens het certificeringstraject zijn ze met de neus gedrukt op de energieslurpers in het bedrijf, op inefficiënt gebruik van materialen of machines, van tijd, van grondstoffen. Ze hebben daar vervolgens alternatieven voor bedacht. Een ISO 14001-certificering is daarom de investering waard voor elk bedrijf dat zijn bedrijfsprocessen constructief duurzamer wil maken.’

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je graag verder.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Eco-Score: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Eco-Score: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Sensorisch productonderzoek met een kinder-/tienerpanel

Sensorisch productonderzoek met een kinder-/tienerpanel

Hoe stel ik een eindproductspecificatie op?

Hoe stel ik een eindproductspecificatie op?