HACCP

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 714 keer bekeken

Heeft jouw bedrijf een HACCP certificaat? Dan gaan er een aantal dingen voor jou veranderen. Per 1 januari 2020 worden er geen nieuwe certificaten meer uitgegeven. Op 1 januari 2021 stopt het HACCP certificatieschema met bestaan. Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Certificaten die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, verliezen op deze datum hun geldigheid. Veel bedrijven zijn al bezig met het opzetten van een goed alternatief. Er bestaan al meerdere internationale erkende standaarden die de HACCP principes hanteren.

7 principes

Na het beëindigen van het HACCP certificatieschema, is het nog steeds van belang om te weten wat HACCP inhoudt. Dit komt omdat meerdere internationale erkende standaarden de HACCP principes hanteren. HACCP heeft 7 principes die zijn gebaseerd op de Code of Practice en is gebaseerd op de 7 basisprincipes van de Codex Alimentarius. Dit zijn de volgende 7 principes:

 1. Voer een gevarenanalyse uit voor grondstoffen, proces en het basisvoorwaardeprogramma
 2. Bepaal kritische beheerspunten (CCP’s)
 3. Stel kritische grenswaarden vast voor CCP’s
 4. Stel een monitoringssysteem op voor de beheersing van CCP’s
 5. Stel corrigerende maatregelen vast
 6. Stel verificatie procedures op voor het HACCP-plan
 7. Stel procedures op voor het bijhouden van gegevens en documentatie (HACCP-plan)

Deze principes voer je het beste uit als je voldoet aan een aantal zaken. Zo is het van belang dat er een HACCP-team, productomschrijving en procesbeschrijving is. De laatste twee zijn noodzakelijk om de mogelijke gevaren duidelijk in beeld te hebben. Deze gevaren verwerk je samen met het HACCP-team in een gevaren- en risicoanalyse waarbij je samen de kans x ernst = risico bepaald. Er zijn veel informatiebronnen te gebruiken voor een gevaren- en risico inventarisatie. Denk hierbij aan Infobladen van de NVWA, RASFF portal en EFSA publicaties. Als er in het productieproces een stap zit waarin er een groot gevaar kan ontstaan, dan kan ervoor worden gekozen om dit te benoemen tot Critical Control Point (CCP). Dit significant gevaar voor de voedselveiligheid moet je als bedrijf beheersen door middel van beheersmaatregelen. Uiteindelijk zal dit alles worden verwerkt in het Kwaliteitssysteem. Het is van belang om dit alles vast te leggen en te implementeren op de werkvloer, eventueel online.

Voldoen aan de wetgeving

Een HACCP certificering is niet meer mogelijk. Het is echter wel verplicht om te voldoen aan de wetgeving en dus de 7 principes. Hier controleert de NVWA op. Zo heeft de NVWA aangegeven dat ze bedrijven, die een GFSI certificaat hebben, minder snel zullen inspecteren. Hiernaast vraagt de klant zich ook steeds meer af of hun leverancier ook wel gecertificeerd is. Zonder certificering kan het zelfs voorkomen dat jij als bedrijf niet aan bepaalde klanten kan leveren. Ook kan het potentiële klanten tegenhouden om bij jouw bedrijf te kopen.

Andere opties voor het HACCP certificaat

Zoals eerder genoemd zijn er meerdere standaarden die de HACCP principes hanteren. Dit betekent dat je als bedrijf twee opties hebt. Zo is optie één om verder te gaan zonder certificering. Optie twee is om jouw bedrijf te laten certificeren voor een ander kwaliteitssysteem. Hierbij kan je denken aan ISO/FSSC 22000, BRC of IFS. Lees ons artikel “HACCP certificatie stopt, wat zijn de gevolgen?” om een juiste keuze te maken. In dit artikel hebben we meerdere kwaliteitssystemen op een rij gezet.

Software oplossingen

Slimmer en efficiënter werken op jouw kwaliteitsafdeling?
Er komt voor jou heel wat kijken bij het beheren van een kwaliteitssysteem. Zeker als je moet voldoen aan alle HACCP eisen. Daarom hebben we online alles-in-één QA software ontwikkeld waarmee je op een slimme en efficiënte wijze al je kwaliteitszaken beheert en borgt.

 • Keuze uit verschillende modules, zoals inspecties, online handboek, E-learning, specificaties en registraties
 • Vanwege flexibele inrichting toepasbaar binnen iedere branche en bedrijfsgrootte
 • Snel en eenvoudig te implementeren

Wil jij ook op efficiënte wijze voldoen aan alle HACCP eisen?

Bekijk wat onze software voor jou en je bedrijf kan betekenen.

Bekijk de software
logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief