header oranje fruit en groenten

De kwaliteit van steenfruit

08-06-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 163 keer bekeken

Steenfruit speelt een unieke rol in het fruitassortiment. Perziken, nectarines, pruimen en kersen bieden de consument een unieke smaakbeleving. Een goede kwaliteit van steenfruit is een uitdaging. Hoe zorg je daarvoor?

Er is een grote hoeveelheid perzik- en nectarinevariëteiten, maar ze hebben allemaal een zeer kort seizoen. De oogst van de meeste variëteiten vindt meestal plaats in een paar weken tijd. Om gedurende de hele Europese lente en zomer steenfruit te kunnen verkopen, moet een supermarkt in Noord Europa gebruik maken van een lange serie rassen en verschillende teeltgebieden. Bovendien zijn er momenten in het jaar waarop het onmogelijk is om steenfruit te produceren. Steenfruit is dan ook de enige productgroep binnen het fruitassortiment die niet volledig jaarrond verkocht kan worden.

Een bijkomende uitdaging is dat er zowel wit- als geelvlezige nectarines en perzikvariëteiten zijn. De klassieke perziken en nectarines zijn geelvlezig. De nieuwere rassen zijn veelal witvlezig en zijn minder zuur. De smaakbeleving van deze witvlezige variëteiten is daardoor zoeter. Een deel van de nieuwe witvlezige variëteiten heeft bovendien unieke smaakvariaties.

Het leveren van consistente smaak is dus uitdagend omdat de wit en geelvlezige rassen parallel lopen. Om de consument een consistentere smaakbeleving te geven verkoopt een aantal supermarktketens daarom wit- en geelvlezige rassen als aparte productlijnen.

Perziken en nectarines moeten het juiste rijpheidsniveau hebben voordat ze worden geoogst en moeten na de oogst verder rijpen. Dit is een delicaat proces. Als het steenfruit te rijp geoogst is het te kort houdbaar en als steenfruit te vroeg geoogst wordt rijpen de vruchten niet meer door. Soms kan fruit gerijpt worden met wat extra hulp. Dit gebeurt op kleine schaal met steenfruit uit bijvoorbeeld Zuid Afrika in de winter.

Een goede manier voor retailers om hun verkoop te stimuleren, is door klanten rijp fruit aan te bieden voor onmiddellijke consumptie. Grip op de kwaliteit van fruit is belangrijk, vooral bij steenfruit.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020
voedingswaarde etiket

Voedingswaarde etiket

Met de invoering van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is de voedingswaarde etiket vermelding een verplicht onderdeel voor alle voorverpakte levensmiddelen. De verplichte voedingswaarde vermelding omvat ...
25 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu