header oranje fruit en groenten

Aaltjes onder controle door slim grondgebruik en organische mest

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 738 keer bekeken

Plantenkwekerij Kapteijns in Den Bosch voert  ieder jaar bemesting- en aaltjesonderzoek uit bij Normec Robalab. In deze klantcase vertelt eigenaar Piet-Hein Kapteijns hoe hij aaltjes onder controle heeft door slim grondgebruik en organische mest.

Samen met teeltadviseur Chris van Laarhoven zijn we op bezoek bij Plantenkwekerij Kapteijns in Den Bosch. Piet Hein Kapteijns kweekt hier met uitzicht op het provinciehuis van Den Bosch op circa 50 hectare vollegrond en in 3 hectare kas preiplanten, aardbeiplanten en Astilbe planten. De opgekweekte planten gaan naar telers die deze planten verder laten groeien en hiermee prei, aardbeien en Astilbe bloemen gaan produceren.

 

Om hier inzicht in te krijgen neemt Piet-Hein elk jaar van elk perceel monsters voor bemestings- en aaltjesonderzoek die hij laat onderzoeken bij Normec Robalab. Elk jaar zijn er weer nieuwe percelen omdat het belangrijk is om niet altijd hetzelfde gewas te telen op hetzelfde perceel. Hierdoor kunnen schadelijke aaltjes in aantal fors toenemen die de jonge plantjes kunnen aantasten. Schade of groeiproblemen wil je natuurlijk voorkomen.

Slim grondgebruik is dus belangrijk om de aaltjesdruk onder controle te houden. Dit wordt ook steeds belangrijker omdat het bestrijden van schadelijke aaltjes met behulp van gewasbeschermingsmiddelen over enkele jaren niet meer mogelijk is. Hier komt bij dat door het bestrijden van schadelijke aaltjes er ook niet-schadelijke aaltjes verloren gaan. En dat wil je juist niet. Vergelijk het met bacteriën: de meeste bacteriën zijn heel nuttig en hebben we nodig om te kunnen leven. Slechts enkele bacteriën zijn schadelijk en die wil je niet.

agro

Goede conditie zorgt voor een goed bodemleven

Daarnaast zijn de conditie en de beschikbare mineralen in de grond heel belangrijk. Een goede conditie van de grond zorgt voor een goed bodemleven, waarvan aaltjes onderdeel uitmaken. Hiervoor neemt Piet-Hein dus ook monsters om de bemestingstoestand van zijn percelen inzichtelijk te maken. Op basis van de analyses die hij terugkrijgt van Normec Robalab maakt hij een bemestingsplan. Uniek hierbij is dat Piet-Hein al sinds 2011 in zijn kassen geen kunstmest meer gebruikt in zijn basisbemesting. Hij gebruikt alleen maar organische meststoffen. Dit zorgt voor het op peil houden van de organische stof in de bodem en dit zorgt er weer voor dat het bodemleven optimaal kan functioneren. Hierdoor kunnen plantjes de beschikbare mineralen in de bodem opnemen en dus goed groeien.

Piet-Hein en Chris bepalen vooraf de strategie hoe de bodem in conditie te brengen en te houden met behulp van de analyses van Normec Robalab. Door vooraf naar de bodem te kijken hoeven zij nauwelijks achteraf bij te sturen. Hiermee realiseren zij betere opbrengsten. Dat ze hiermee ook nog flink besparen op kunstmest en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is niet alleen economisch maar ook ecologisch een flink pluspunt en een prima basis voor de toekomst!

Hulp nodig?

Een goede bemonstering is de start van het aaltjes- en bemestingsonderzoek. Het is daarom van essentieel belang dat deze correct wordt uitgevoerd. Wij helpen je graag met een juiste start van deze onderzoeken.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
mario-willems

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

mario-willems

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

mario-willems

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief