Grondonderzoek

Grondonderzoek

Grondonderzoek en grondmonsters voor jouw akkerbouw- en tuinbouwpercelen, siertuinen, gazon, stedelijk groen en sportvelden laten uitvoeren? Wij onderzoeken de grondmonsters op de bemestingstoestand en de aanwezigheid van schadelijke aaltjes. Op basis van de analyseresultaten geven wij een bemestingsadvies uit, zodat je ervoor kunt zorgen dat de bodemvruchtbaarheid op orde wordt gebracht. Precies op maat voor het gewenste gewas. Belangrijke parameters die worden bepaald zijn pH, organische stof, fosfaat, kali en magnesium. Wij vertellen je graag meer over grondonderzoek.

Grondonderzoek in het kort

  • Zorg ervoor dat de bodemvruchtbaarheid op orde is
  • Wij onderzoeken de bemestingstoestand en aanwezigheid van aaltjes
  • Maar ook op de status van stikstof, kalium en fosfaat
  • Daarnaast geven we (bemestings)advies op maat
  • Beste periode is van oktober tot maart

“Ik had me nog nooit verdiept in zaken als kunstmest. Zulke dingen deed pa met zijn vingerspitzengefuhl. Dat heb ik niet. Door wettelijke bemestingsnormen moest ik bovendien wat anders gaan bedenken om te kunnen blijven groeien.”

Pieter Lucassen, vaste plantenkwekerij MTS Lucassen Lees meer

Grondonderzoek

Als het gaat om grondonderzoek is de periode van oktober tot maart de beste tijd om een grondmonster te steken voor een bemestingsadvies. Een goede bemonstering is de start van het bemestingsonderzoek of grondonderzoek. Het is daarom van essentieel belang dat deze correct wordt uitgevoerd. De bemonstering kun je zowel laten uitvoeren door een monsternemer of zelf afnemen.

Stikstof- en kaliumonderzoek

Tijdens de groei van gewassen is het de tijd om te onderzoeken of de beschikbare hoeveelheid stikstof en kalium in de grond voldoende is. Daarom voeren wij grondonderzoek voor je uit. Stikstof is één van de belangrijkste nutriënten voor de plant die zorgt voor de groei en groene kleur van het gewas. Stikstof is in de vorm van ammonium en nitraat in de bodem aanwezig. Om te bepalen of er voldoende aanwezig is, voeren wij een analyse N-mineraal en kalium uit op het monster.

Hulp nodig op het gebied van Grondonderzoek?

Neem contact op

Derogatie en Fosfaatdifferentiatie

In het kader van de derogatiebeschikking van de Europese Commissie mag een bedrijf dat voldoet aan de derogatievoorwaarden meer dierlijke mest aanwenden dan in de meststoffenwet beschreven staat. Daartoe moet minimaal de grond worden bemonsterd en worden geanalyseerd op de fosfaattoestand (PCaCl2 en/of PAL) en het stikstofleverend vermogen.
Om in aanmerking te komen voor een hogere fosfaatgebruiksnorm (fosfaatdifferentiatie) is het verplicht om een perceel te laten bemonsteren en analyseren op het fosfaatgehalte. Blijkt dat na bemonstering van een perceel het fosfaatgehalte van de grond laag of neutraal is, dan mag er meer fosfaat opgebracht worden. Wij voeren dit graag voor je uit.

Bodeminzicht 2.0

Het bodemmilieu bepaalt in belangrijke mate de bodem- en plantgezondheid. De gangbare chemisch-fysische analysemethoden geven onvoldoende inzicht in het bodemmilieu en de microbiële processen die zich in de bodem afspelen. Met Bodeminzicht 2.0. krijg je een complete chemische, fysische én biologische analyse van de bodem.

Geaccrediteerd laboratorium

Wij werken conform een kwaliteitssysteem dat is gebaseerd op NEN-EN-ISO/IEC 17025, de internationale norm voor algemene eisen voor de competentie van laboratoria.

LTO ledenvoordeel

Ben jij lid van LTO? Maak dan nu gebruik van ons aantrekkelijke aanbod bij LTO Ledenvoordeel voor feed analyses, water- en grondonderzoeken. Ga naar de website van LTO Ledenvoordeel, vul het formulier in en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.

Betrouwbare hulp bij grondonderzoek

Neem contact op

Monsters aanleveren

Wij bieden de mogelijkheid om de monsters op te halen volgens een vaste logistieke planning. Maar het zelf aanleveren van monsters is natuurlijk ook mogelijk.

water monster nemen