Food Safety Culture, ofwel voedselveiligheidscultuur, maakt sinds 2015 deel uit van de managementverwachtingen in de voedingsindustrie. Volgens het GFSI omvat Food Safety Culture de gedeelde waarden, overtuigingen en normen die de mindset en het gedrag rondom voedselveiligheid in de hele organisatie beïnvloeden.
Directies moeten aantonen dat zij zich inzetten voor het opzetten, uitvoeren, onderhouden en verbeteren van het voedselveiligheidsbeheerssysteem. Belangrijke elementen hierbij zijn communicatie, opleiding, feedback van werknemers en het meten van de prestaties van het voedselveiligheidsmanagementsysteem. Deze eisen staan niet alleen in de wetgeving (Verordening (EU) 2021/382, een wijziging van Verordening (EU) 852/2004), maar ook in kwaliteitsstandaarden zoals IFS, BRCGS en FSSC22000.
Het ontwikkelen en behouden van een positieve voedselveiligheidscultuur vereist meer dan het uitschrijven van een procedure; het vraagt om een continue inzet en draagvlak door de hele organisatie.
Welke elementen zijn minimaal nodig voor een succesvolle voedselveiligheidscultuur? Hoe draagt zo’n cultuur bij aan de winstgevendheid van een bedrijf? Wat zijn de wettelijke en normatieve eisen? En welke stappen leiden tot effectieve resultaten? In deze whitepaper vind je de antwoorden!
Het ontwikkelen van een bedrijfscultuur, laat staan het veranderen ervan, vraagt om een gestructureerde aanpak. Zonder draagvlak mislukt elke verandering. Bereik je doel stap voor stap en zorg eerst dat de basis stevig staat voordat je het verbetertraject begint. Deze whitepaper beschrijft 7 essentiële stappen voor het ontwikkelen en behouden van een positieve voedselveiligheidscultuur. Met praktische handvatten leer je hoe je een goede cultuur opzet, meetbaar maakt en onderhoudt. Opleiding en betrokkenheid door de hele organisatie zijn hierbij cruciaal.
Dit stappenplan helpt zowel bedrijven en managers in de voedingsindustrie die nog onbekend zijn met food safety culture, als degenen die weinig positieve veranderingen zien ondanks eerdere acties.