Kennis

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker

Snacktomaten: gezond, makkelijk én lekker

Er is geen AGF-categorie waar men zoveel aandacht besteedt aan rassenkeuze, teeltechniek en smaak als in de tomatencategorie. Snacktomaatjes zijn bijzonder populair onder consumenten vanwege de juiste prijs- kwaliteitsverhouding. Ze smaken beter dan standaardtomaten, maar blijven betaalbaar.

Daarnaast vormen snacktomaten een gezonde en handige snackoptie, omdat consumenten ze gemakkelijk kunnen eten zonder voorbereiding. Door dit gemak en de focus op een acceptabele smaak zijn snacktomaatjes uitgegroeid tot een van de populairste artikelen in de supermarkt, wat heeft geleid tot een enorme toename in consumptie. Dankzij de ontwikkeling van het snacktomaat-concept is een snelgroeiende productgroep binnen de tomatencategorie ontstaan.

De consument beslist

In de supermarkt beïnvloeden kleur en consistentie in kwaliteit vaak de aankoopbeslissing van consumenten. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit op het schap continu te controleren. Een bakje met beschimmelde of gespleten producten kan de consument ontmoedigen om te kopen. Ook na aankoop kan de consument teleurgesteld raken door bijvoorbeeld zachte vruchten, iets wat bij aankoop moeilijk zichtbaar is.

Voor het verhogen van de consumptie van snacktomaten staat een goede eetkwaliteit centraal. De smaak van tomaten hangt sterk af van het suikergehalte, maar dat is niet het enige. Ook de balans tussen suiker en zuurgraad beïnvloedt de smaakervaring van consumenten. Idealiter ligt het suikergehalte van snacktomaten tussen de 7 en 8,5 graden Brix, maar vaak ligt het rond de 6 graden Brix. De ideale zuurgraad hangt af van de Brix-waarde. Hoe zoeter de tomaat, hoe hoger de zuurgraad mag zijn.

Naast Brix en zuur speelt de hardheid van tomaten een belangrijke rol voor de smaak. Te harde tomaten leveren minder smaak, terwijl te zachte tomaten sneller als melig aanvoelen. Vooral melige tomaten zorgen voor ontevreden consumenten, wat hen kan doen stoppen met herhaalaankopen.

Afgelopen winter hebben we de volumes van snacktomaten uit Marokko zien dalen doordat er minder product werd geplant vanwege het risico op het TRoVBF virus (Tomato brown rugose fruit virus). Dit leidde tot mindere kwaliteit, kortere houdbaarheid en lagere smaakbeleving. Gelukkig werkt de zaadindustrie hard aan betere, resistente variëteiten, zodat smaak en kwaliteit snel terug op peil zijn.

Jouw partner in de wereld van AGF

Naast de dagelijkse keuringen van AGF, komen er steeds nieuwe uitdagingen bij. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de groeiende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF
  • Kwaliteitsmonitoring door de ogen van de consument en vanaf het winkelschap
  • Het vergelijken van verschillende variëteiten op kwaliteit, houdbaarheid en smaak

Ons team van AGF-experts en keurmeesters staat voor je klaar. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe telers, importeurs en supermarktketens het verschil maken in de AGF-sector.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen zorgen we voor het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts staan klaar om je te ondersteunen.

Word een expert in paprika, tomaat en peper

Wil je alles weten over paprika’s, tomaten en pepers? Onze Keurmeestermodule P2 biedt een diepgaande verkenning van deze producten. Leer over hun oorsprong, teelt, kwaliteit en meer!

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
E.coli in de voedingsmiddelenindustrie: oorzaak en gevolgen

E.coli in de voedingsmiddelenindustrie: oorzaak en gevolgen

Zo voorkom je fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties

Zo voorkom je fouten in HACCP- en kwaliteitsregistraties

Kennisevent Allergenen: Nieuw allergenenbeleid in Nederland

Kennisevent Allergenen: Nieuw allergenenbeleid in Nederland