Kennis

Nadorcott: de brug naar jaarrond goede mandarijnensmaak

Nadorcott: de brug naar jaarrond goede mandarijnensmaak

Als de winter aanbreekt, vullen de winkelschappen zich met mandarijnen. De populariteit van dit fruit is grotendeels te danken aan hun mooie oranje kleur, schone schil, goede smaak met veel sap en afwezigheid van pitten en omdat ze gemakkelijk te pellen zijn. Het belangrijkste ras is historisch de Clementine, maar er zijn ook Europese landen waar Satsuma’s populair zijn.

Terwijl de suikerniveaus van mandarijnen het hele jaar door behoorlijk variëren (grofweg van 10 tot 15 graden Brix), fluctueert de zuurgraad nog meer. De vruchten met de hoogste zuurgraad hebben drie keer meer citroenzuur dan de vruchten met de laagste zuurgraad. Deze verschillen in suikerniveaus en zuurgraad wordt vanzelfsprekend door de consument opgemerkt.

De uitdaging voor retailers is om op het juiste moment de juiste soorten te kiezen en een balans te vinden tussen suiker en zuurgraad. Op deze manier optimaliseren bedrijven de smaak en houdbaarheid gedurende het citrusseizoen.

Historisch was het in de tweede helft van het citrusseizoen lastig om consistent en goed-smakende mandarijnen te produceren. Vooral de periode tussen februari en april was uitdagend. Tot de productie van Nadorcott zich begon te ontwikkelen.

Nadorcott is een gelicentiëerd ras in de tweede helft van het mandarijnenseizoen. Dit specifieke ras heeft een periode van het seizoen gevuld waarin de eetkwaliteit vroeger laag was. Deze mandarijnen hebben een geweldige kleur en zijn bijzonder lekker om te eten. De vruchten hebben diep oranje vruchtvlees, zijn sappig, hebben bijna geen zaden en een sterk mandarijnaroma. Er is een goede aromatische balans tussen zoet en licht zuur. Wat minstens zo belangrijk is, is dat de smaak ook consistent is.

De ontwikkeling van Nadorcott heeft de eetervaring voor consumenten tijdens het tweede deel van het mandarijnenseizoen verbeterd. Dit heeft de consumptie van mandarijnen geholpen en de verkoop gestimuleerd. Een goede eet-ervaring stimuleert de consumptie, meer dan de prijs.

Je zou kunnen stellen dat de ontwikkeling van Nadorcott een brug heeft gevormd naar jaarrond goede en consistente mandarijnensmaak. En dat verhoogt de consumptie.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag

Auteur: Emma van der Geer
Commercieel manager
Aardbeien: nieuwe rassen

Aardbeien: nieuwe rassen

Betere sperziebonen: van veld tot vork

Betere sperziebonen: van veld tot vork

De herkomst van de pitloze druif

De herkomst van de pitloze druif