Kennis

Aardbeien: nieuwe rassen

aardbei in hand

Aardbeien: nieuwe rassen

De consumptie van aardbeien blijft stijgen, maar hoewel aardbeien jaarrond beschikbaar zijn, laat consumptie nog steeds een sterk seizoenpatroon zien. Als de lente aanbreekt in Nederland en België schiet de productie en consumptie omhoog. De belangrijkste drijfveer van deze groei is smaak. De consument heeft hoge verwachtingen van de smaak van aardbeien. Om aan die hoge verwachtingen te voldoen is er een enorme ontwikkeling gaande in aardbeienrassen.

Aardbeienconsumptie wordt vooral gedreven door smaak. De perfect aardbei heeft een geweldige smaak, een aantrekkelijk uiterlijk, een heldere kleur en een goede houdbaarheid. Daarnaast is een lichte stevigheid belangrijk, zodat de vruchten goed geplukt, verpakt en vervoerd kunnen worden.

Aardbeien die smaak missen, te zacht zijn of aardbeien met een witte harde kern, kunnen een consument ervan weerhouden om terug te komen om te kopen. Aardbeienkwaliteit is sterk afhankelijk van het weer. Telers kunnen problemen ondervinden bij langdurig warm weer. Aardbeien hebben voldoende temperatuurverschil tussen dag en nacht nodig.

Juiste ras

Het kiezen van het juiste ras is voor retailers en producenten nog nooit zo belangrijk geweest. Variaties in smaak, grootte, kleur en stevigheid zorgen voor een breed scala aan smaken. Er komen veel nieuwe aardbeienrassen op de markt en er zijn er nog veel meer op dit moment in ontwikkeling zijn. Omdat arbeidskosten in de aardbeienteelt hoog zijn, wordt er in toenemende mate gekeken naar rassen waarbij de oogst gemechaniseerd kan worden.

Met veel nieuwe aardbeienrassen die op de markt komen – en er nog meer in ontwikkeling zijn – is het kiezen van het juiste ras voor retailers en consumenten nog nooit zo belangrijk geweest.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

De laatste berichten

Webinar: Digitale Inspecties

Webinar: Digitale Inspecties

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Anticiperen op El Niño met Normec: innovatie en kennis

Anticiperen op El Niño met Normec: innovatie en kennis