Kennis

Aardbeien: nieuwe rassen

aardbei in hand

Aardbeien: nieuwe rassen

Aardbeien zijn jaarrond beschikbaar, maar de consumptie laat nog steeds een sterk seizoenspatroon zien. Als de lente aanbreekt in Nederland en België schiet de productie en consumptie omhoog. De belangrijkste drijfveer van deze groei is smaak. De consument heeft hoge verwachtingen van de smaak van aardbeien. Om aan die hoge verwachtingen te voldoen is er een staat de ontwikkeling van nieuwe aardbeienrassen niet stil

Aardbeienconsumptie wordt vooral gedreven door smaak. De perfect aardbei heeft een geweldige smaak, een aantrekkelijk uiterlijk, een heldere kleur en een goede houdbaarheid. Daarnaast is een lichte stevigheid belangrijk, zodat de vruchten goed geplukt, verpakt en vervoerd kunnen worden.

Aardbeien die smaak missen, te zacht zijn of aardbeien met een harde kern, kunnen een consument ervan weerhouden om terug te komen voor een herhalingsaankoop. Aardbeienkwaliteit is sterk afhankelijk van het weer. Telers kunnen problemen ondervinden bij langdurig warm weer. Aardbeien hebben voldoende temperatuurverschil tussen dag en nacht nodig om de smaak op peil te houden.

Juiste ras

Het kiezen van het juiste ras is voor retailers en producenten erg belangrijk.Variaties in grootte, kleur en stevigheid zorgen voor een breed scala aan smaken. Er komen veel nieuwe aardbeienrassen op de markt en er zijn er nog veel meer die op dit moment in ontwikkeling zijn.

Houdbaarheid is van groot belang. In de zomer is dit met name in de supermarkt een groot probleem, Zeker wanneer de temperaturen stijgen naar de 30 graden. We zien dan in ons lab meteen een daling van de kwaliteit als gevolg van bederf en natbeurs. Maar houdbaarheid was, gedurende de gascrisis, ook in de andere seizoenen een probleem. Het verlagen van de stookkosten kan namelijk zorgen voor kwetsbare en zachtere vruchten. Voor nieuwe rassen is houdbaarheid dus van groot belang.

Met veel nieuwe aardbeienrassen die op de markt komen is het kiezen van het juiste ras voor telers, retailers en consumenten nog nooit zo belangrijk geweest.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Hoe verifieer en valideer je allergenen?

Hoe verifieer en valideer je allergenen?