Kennis

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een goede training is noodzakelijk om voedselveilig te kunnen produceren en de juiste productkwaliteit te leveren. Hoe doe je dat?

E-learning, klassikale trainingen en blended learning trajecten helpen je om het maximale resultaat op de werkvloer te behalen. Hiermee voorkom je niet alleen audit afwijkingen, maar zorg je ook voor effectief en duurzaam gewenst gedrag en een goede Food Safety Culture binnen je bedrijf. In deze blog lees je hoe je in 8 stappen tot maximaal resultaat op de werkvloer komt.

1. Bepaal vooraf de doelen

Dit lijkt misschien een logische stap, maar in de praktijk wordt dit nog weleens vergeten. Bedrijven organiseren regelmatig een training omdat het een verplicht onderdeel is voor het behalen van het BRCGS, IFS of FSSC 22000 certificaat. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het certificaat aan de muur, maar om het gedrag op de werkvloer. Bepaal vóór de trainingsplanning welke doelen je wilt behalen, bijvoorbeeld:

  • Voedselveiligheidscultuur creëren
  • Het gewenste gedrag op de werkvloer realiseren
  • Zorgen voor loyalere medewerkers
  • Aantal klachten verlagen
  • Klanttevredenheid verhogen

Leg je doelen vast en zet deze bij voorkeur om tot SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) doelstellingen. Stel vervolgens de opleidingsplanning samen. Denk hierbij niet alleen aan de korte termijn, maar denk ook alvast vooruit wat je in de komende jaren wilt bereiken.

2. Begin met het waarom

Als medewerkers begrijpen waarom ze bepaalde acties moeten uitvoeren of volgens een instructie moeten werken, zijn zij eerder bereid het gedrag aan te passen. Geef als trainer duidelijk aan waar de training over gaat, wat de probleemstelling is en wat de risico’s zijn waar medewerkers mee te maken kunnen krijgen. Geef daarnaast tijdens de training handen en voeten aan hoe deelnemers gevaren kunnen voorkomen en risico’s kunnen beheersen.

3. Zet de deelnemers centraal

Ben je als trainer vooral bezig met het overbrengen van kennis of ben je in staat om écht te luisteren naar de medewerkers? Wat speelt zich af in hun werk? Waar lopen zij tegen aan? Als je echt luistert en in staat bent daarbij de lesstof even los te laten, kom je eerder tot de kern van de uitdagingen die er liggen. Proef welke uitdagingen er spelen bij medewerkers en speel daar tijdens de training op in. Zo ga je niet alleen aan de slag met het overbrengen van kennis, maar kom je ook tot gewenst gedrag.

4. Meet de huidige kennis, situatie of behoefte

Voordat je trainingen gaat verzorgen, is het goed om eerst te toetsen welke kennis al aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld via een E-learning training. Je kunt er zelfs voor kiezen om al een deel van de kennis over te brengen via een E-learning training en de deelnemers direct in de E-learning training een toets of 0-meting te laten maken. Voordeel hiervan is dat medewerkers al kennis hebben opgedaan, voordat zij de klassikale training in gaan. Tijdens de training kun je je dus volledig focussen op de behoeften die er liggen en veel dieper inspelen op het gewenste gedrag van medewerkers.

5. Zorg voor snelle successen

Vier zowel grote als kleine successen. Dit motiveert en stimuleert medewerkers om door te gaan. Door ook kleine successen te vieren ontwikkelen mensen zich sneller en zal oud ‘ongewenst’ gedrag snel vergeten worden. Het gewenste gedrag is dan al snel de nieuwe norm van werken. Ook zorgt het voor snellere ontwikkeling, plezier in wat je doet en het motiveert om door te gaan in de ingeslagen nieuwe weg.

6. Gebruik praktijkvoorbeelden

Medewerkers leren beter als voorbeelden uit de eigen praktijk worden gebruikt. Zij kunnen zich hier beter mee identificeren. Als je bijvoorbeeld een foto, video of uitleg over een metaaldetector gebruikt waar zij dagelijks mee werken, spreekt dit veel meer tot de verbeelding dan een algemeen verhaal over metaaldetectie. Maak dus gebruik van passend beeldmateriaal in je klassikale training of E-learning training op maat.

7. Sluit af met een plan van aanpak

Als de trainingen zijn afgerond, ben je er nog niet. Als je écht het maximale resultaat op de werkvloer wilt behalen, is het noodzakelijk om af te sluiten met een plan van aanpak. Welke verbeterpunten zijn uit de training naar voren gekomen en welke acties ga je uitzetten om echt tot het maximale resultaat te komen?

8. Evalueer en borg de training

Evalueer na afloop hoe de training is verlopen en hoe deze door de medewerkers is ervaren. Bijvoorbeeld door medewerkers een evaluatie te laten invullen. En last but not least: vergeet niet de trainingsresultaten te borgen. Tijdens externe audits en inspecties moet duidelijk aantoonbaar zijn wie welke trainingen heeft gevolgd en over welke competenties beschikt. Een compleet online opleidingsplan biedt hierbij de uitkomst. Hierin leg je alle gevolgde trainingen en behaalde competenties per medewerker en afdeling eenvoudig vast.

Alle stappen in één overzicht

Wil je alle stappen in één overzicht bekijken? Download dan gratis de handige infographic Maximaal trainingsresultaat in 8 stappen.

Hulp nodig?

Wil jij ook maximaal resultaat op de werkvloer behalen binnen jouw bedrijf, maar kun je hier wel wat hulp of ondersteuning bij gebruiken? Neem contact met ons op en we helpen je graag snel op weg.

Op de hoogte blijven van al onze kennisartikelen, whitepapers en relevante ontwikkelingen in de foodindustrie? Volg ons op LinkedIn.

Auteur: Marlous van Drunen
Marketing & Communicatie

Gerelateerde blogberichten

HACCP cursus voor ieder niveau

HACCP cursus voor ieder niveau

Transformationeel leiderschap is de toekomst

Transformationeel leiderschap is de toekomst

Zo bespaar je snel tijd op de kwaliteitsafdeling

Zo bespaar je snel tijd op de kwaliteitsafdeling