Kennis

Transformationeel leiderschap is de toekomst

Transformationeel leiderschap is de toekomst

In een organisatie vinden er altijd wel transformaties (veranderingen) plaats. Soms groter, soms kleiner, maar een organisatie staat nooit stil. Door veranderingen verandert de inrichting van een organisatie, en ook vaak de organisatiecultuur. Deze veranderingen vragen niet alleen veel van organisaties, maar ook van medewerkers. Om een transformatie in goede banen te leiden, is een juiste manier van leidinggeven heel belangrijk.

Transactioneel versus transformationeel leiderschap

Elk organisatie heeft een eigen manier van leiderschapsstijl. In dit artikel behandelen we 2 soorten stijlen, namelijk transactioneel en transformationeel leiderschap. Bij transactioneel leiderschap staat het eigenbelang van de leidinggevende en dat van de organisatie voorop. Medewerkers worden beloond door werk af te leveren binnen een afgesproken tijdslimiet.

Een transformationele leider heeft aandacht voor het individu. De individuele talenten van medewerkers zijn van cruciaal belang, zodat organisaties daarvan kunnen profiteren. Deze leider begeleidt medewerkers en voert gesprekken met hen. Ook wordt persoonlijke ontwikkeling sterk gestimuleerd. Medewerkers krijgen hier de ruimte en de kans voor.

Betrokken medewerkers

De verschuiving van transactioneel naar transformationeel leiderschap is cruciaal. Terwijl transactionele leiders bonussen gebruiken om prestaties te stimuleren, focust transformationeel leiderschap op intrinsieke motivatie en betrokkenheid bij de organisatiedoelen. Inspirerende leiders bieden autonomie en zingeving, wat leidt tot voordelen als:

  • Winstgevendheid;
  • Minder verzuim;
  • Betrokken teams;
  • Klantgroei.

Nieuwe (soft) skills

Transformationeel leiderschap vraagt om nieuwe skills van de leidinggevende. Je moet je namelijk richten op normen, waarden, behoeften en capaciteiten en deze positief beïnvloeden. Persoonlijk en individueel contact is belangrijk evenals het vergroten van de capaciteiten van je personeel en hen hierin motiveren. Ontwikkel jezelf bijvoorbeeld met vaardigheden zoals:

  • Verbinden: Meesterlijke interpersoonlijke vaardigheden en emotionele intelligentie.
  • Coaching: Krachtige coachings- en feedbackskills.
  • Inclusieve cultuur: Creëer een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt.
  • Technologische samenwerking: Gebruik tech voor connectie en teamwork.

Wij bieden (soft) skills trainingen gericht op deze skills voor de toekomst. Leer bijvoorbeeld de basisregels van verbale en non-verbale communicatie of hoe je de samenwerking binnen het team kunt verbeteren.

We helpen je graag

Benieuwd welke training bij jou past? Neem een kijkje op onze trainingspagina of neem contact op om jouw specifieke wensen te bespreken. We helpen je graag.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Herkomstetikettering gesneden groenten en fruit vanaf 1 januari 2025

Herkomstetikettering gesneden groenten en fruit vanaf 1 januari 2025

De herkomst van de pitloze druif

De herkomst van de pitloze druif

Het belang van aaltjesonderzoek voor de teelt van gewassen

Het belang van aaltjesonderzoek voor de teelt van gewassen