Kennis

Duurzaam ondernemen: Recycle

twee vrouwen wandelend in het bos

Duurzaam ondernemen: Recycle

Het hergebruiken van materialen is een belangrijke stap om de voedingsmiddelenketen te verduurzamen. Het is hierbij wel van belang dat de kwaliteit van het product gewaarborgd blijft. Hoe vind je de balans tussen het verbeteren van het recyclingproces en het behouden van de veiligheid en kwaliteit van het product?

Het gebruik van verpakkingsmaterialen

Gemiddeld wordt 30% van de verpakkingen in voedingsmiddelenbedrijven na gebruik meteen weggegooid. En dat terwijl deze materialen in veel gevallen wel de mogelijkheid hebben om te worden hergebruikt. Hierdoor worden veel grondstoffen niet optimaal ingezet. Door de levensduur van verpakkingen te optimaliseren, kan de vraag naar de benodigde grondstoffen dalen. Het toepassen van gerecyclede verpakkingen verlengt de levensduur van de verpakkingen. Daarnaast kan bij het gebruik van verpakkingen worden gekeken naar duurzamere alternatieven of verpakkingsaanpassingen.

Afval recycling

Het recyclen van het afval in voedingsmiddelenbedrijven is erg belangrijk. Hierdoor kunnen grondstoffen worden hergebruikt en daalt de druk op de benodigde grondstoffen. Als plastic bijvoorbeeld wordt gerecycled, kunnen hier nieuwe alternatieven voor worden toegepast. Zo worden hiermee nieuwe verpakkingen geproduceerd. Het gebruik van duurzame verpakkingen zorgt ervoor dat de druk op het milieu en de vraag naar grondstoffen afneemt. Het is hierbij wel van belang dat er wordt gekeken naar de gevolgen van de verpakkingen op het microbiologische en chemische aspect van voeding. De kwaliteit van een product mag niet ten koste gaan van een duurzamere verpakking.

Rework

Het opnieuw opnemen van restproducten in het productieproces wordt rework genoemd. Welke maatregelen zijn in jouw bedrijf mogelijk om rework van restproducten te introduceren? En wat is de invloed hiervan op je recepturen, houdbaarheid en productkwaliteit? Door de mogelijkheden en bijbehorende risico’s goed in kaart te brengen, ben je zeker van een succesvol product. Denk hierbij ook aan het uitvoeren van validatiestudies om nieuwe processen of proceswijzigingen te valideren. Zo blijft de kwaliteit en voedselveiligheid van de producten gewaarborgd.

Breng de risico’s in kaart

Verduurzaming van je productieproces door middel van recycling doe je stap voor stap.

  1. Breng de mogelijkheden voor recycling van verpakkingsmateriaal en rework van product in kaart.
  2. Ga per mogelijke aanpassing na wat de risico’s zijn. Behandel hierbij alle aspecten, zoals productkwaliteit, houdbaarheid, consumentenbeleving en procesgerelateerde risico’s.
  3. Voer validatiestudies uit om zeker te stellen dat de kwaliteit en voedselveiligheid van je producten gewaarborgd blijft.
  4. Introduceer het aangepaste product op de juiste wijze en voorzie de consument waar nodig van de juiste informatie.

Tip: roep tijdig de hulp in van een specialist op gebied van verduurzaming van voedingsmiddelen.

Aan de slag met recycling?

Wil je de mogelijkheden voor recycling voor jouw bedrijf onderzoeken? We helpen je graag bij iedere stap. Zo zorg jij voor een duurzaam én succesvol product in de markt. Of het nu gaat om het onderzoeken van de mogelijkheden, uitvoeren van validatiestudies, houdbaarheidsonderzoek of consumentenonderzoek. We bespreken graag met jou welke stappen op dit moment het best passend zijn voor je bedrijf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer inzicht in duurzame verpakkingen?

Word wijzer met de gratis Whitepaper Verpakkingen.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Hoe verifieer en valideer je allergenen?

Hoe verifieer en valideer je allergenen?