Het Smaakhuis

Het Smaakhuis is onze testfaciliteit voor sensorisch onderzoek onder de consument. We hebben een onderzoekscentra in Amstelveen, Alkmaar, Den Bosch en Antwerpen en Bonn. Wij beschikken over eigen consumentenpanels die bij ons op locatie jouw product of concept testen. Normec Foodcare beschikt over haar eigen database welke wij continu uitbreiden om aan alle rekruteringsbehoeften te voldoen. Zo zijn wij in staat het juiste panel te selecteren wat betreft steekproefomvang en doelgroep kenmerken zoals product- of merkgebruik, eetgewoonten, aankoopgedrag, geslacht en leeftijd. Door de efficiënte workflow kunnen wij in onze testcentra onderzoek voor ieder budget inrichten.

In onze testcentra worden iedere dag proefdagen georganiseerd. Op zo’n dag komen panelleden langs om aan één of meerdere onderzoeken deel te nemen. Onderzoeken worden over het algemeen op één dag afgerond waarna het rapport inclusief conclusies binnen enkele dagen beschikbaar is.

Testen onder ‘good sensory practices’

Good sensory practices
Bij het uitvoeren van sensorisch onderzoek is het belangrijk om ‘good sensory practices’ uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn:

Coderen en blind maken samples
De producten worden zonder merknaam gepresenteerd aan de panelleden. Daarnaast krijgt elk sample een code toegekend, zodat de samples herkenbaar zijn voor de onderzoeksmedewerkers en bij de analysefase kan worden teruggeleid om welk product het gaat.

Productbereiding en presentatie
Het is belangrijk dat producten in de test zo gelijk mogelijk zijn op verschillende factoren. Denk hierbij aan portiegrootte, serveer temperatuur, bereidingswijze, versheid, presentatie (bijvoorbeeld hetzelfde bakje/bekertje) en een instructie hoe het product beoordeeld moet worden. Soms kan een product op een drager worden geserveerd, bijvoorbeeld een cracker, als het om producten gaat die niet zonder iets anders erbij genuttigd worden.

Volgorde
Bij het vergelijken van producten moet je de volgorde van de producten systematisch afwisselen, ook wel een gebalanceerde aanbieding genoemd. Dit vermindert de invloed van volgorde effecten op de onderzoeksresultaten, doordat het ene sample onvermijdelijk invloed heeft op de beoordeling van het andere sample.

De testruimte
Consumenten worden ontvangen in een speciale testruimte. Het is belangrijk dat panelleden zich goed concentreren en de testomstandigheden en productaanbiedingen onder controle zijn. Zo kan een getrainde testpanelleider de situatie controleren om na te gaan of alle producten naar behoren worden geproefd en beoordeeld. Zorg ervoor dat de panelleden gescheiden van elkaar de producten kunnen beoordelen. De voorbereidingsruimte is gescheiden door een muur of doorgeefluik, zodat er geen ruis ontstaat. Een consumentenonderzoek kan ook op een andere locatie worden uitgevoerd, zoals thuis. Het voordeel van producten thuis beoordelen, is dat de producten in een natuurlijke situatie worden waargenomen en de producten kunnen worden opgestuurd. Dit zorgt voor meer landelijke spreiding. Een nadeel van deze testwijze is dat er geen controle over de uitvoering plaatsvindt en dat mogelijk andere invloeden van buitenaf een rol spelen.

Neutraliseren van het smaakpallet
Er kan adaptie ontstaan bij sensorisch testen. Bij adaptie kan het smaakpallet worden geneutraliseerd met water en/of crackers.

Een onderzoek laten uitvoeren in ons testcentrum heeft de volgende voordelen:

  • Scherpe prijs
  • Korte doorlooptijd
  • Gecontroleerde setting
  • Sensorisch onderzoek uitgevoerd in Het Smaakhuis is met name geschikt voor:

Het verkrijgen van een eerste indruk van een product

  • Een snelle en efficiënte vergelijking van verschillende eigen recepturen bij productaanpassingen of -optimalisatie
  • Vergelijking van eigen producten met die van concurrentie bijvoorbeeld om te gebruiken ter promotie richting klanten
  • Het monitoren van de productkwaliteit