header oranje fruit en groenten

Risicoanalyse en beheersplan Listeria monocytogenes

Voor alle bedrijfsrisico’s geldt dat deze zo klein mogelijk moeten zijn. Ook als het gaat over Listeria monocytogenes is voorkomen beter dan genezen. Hiervoor kun je het zogenaamde ‘drie-dijkenprincipe’ toepassen. Dit principe bestaat uit verschillende maatregelen die, afhankelijk van de situatie waarin een bedrijf of het risico zich bevindt, kunnen worden genomen. De dijken dienen ter bescherming van de omgeving, het proces en het product. Wij helpen bij de risicoanalyse Listeria monocytogenes.

 • Beheersing en monitoring van de omgeving
  Opzet en invoering van processen (lay-out), flow van personeel en goederen, hygienic design van het equipment, effectiviteit van reiniging en desinfectiestappen, inkoop van en controle op grondstoffen.
 • Optimalisatie van het proces
  Inbouwen en onderbouwen van kiem-reducerende stappen, validatie en optimalisatie van procesparameters.
 • Beheersing en verbetering van producteigenschappen
  Het verder inbouwen van productveiligheid door het gebruik van conserveermiddelen te finetunen en de manier van verpakken te moderniseren.

Risicoanalyse en beheersplan

De basis van Listeriapreventie en -beheersing begint bij de opmaak van een risicoanalyse en hieraan gekoppeld een beheersplan (RABP). In dit beheersplan worden bedrijfsspecifieke listeria-risico’s opgesomd op het vlak van de drie dijken: omgeving, proces en product. Daarnaast worden maatregelen aangereikt om het risico tot een minimum te beperken.

Risicoanalyse en beheersplan Listeria monocytogenes in het kort

 • Wij voeren een risicoanalyse Listeria uit en stellen beheers- en monitoringplannen op
 • De casemanager neemt alle zorg uit handen en zet elke benodigde expertise in
 • Producten kunnen worden onderworpen aan een challengetest of we zetten modellering in om tot een minder grote kans op uitgroei van Listeria te komen

Hulp nodig op het gebied van Risicoanalyse en beheersplan Listeria monocytogenes?

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

Neem contact op

Monitoringplan

Op basis van het onderzoek en de resultaten van de nulmeting zetten we een monitoringplan op. Ook worden vaste monsternamepunten en testfrequenties bepaald. Dit plan stelt je in staat om bij afwijkingen onmiddellijk op de bal te kunnen spelen, nog voor het effectief de verkeerde kant op gaat. Je casemanager diverse kan elke andere expertise van Normec Foodcare inzetten om zo snel mogelijk tot de juiste, passende oplossing te komen.

Inspecteer, analyseer en voer uit

Door het uitvoeren van inspecties bij leveranciers en daar met DNA onderzoek vast te stellen wat de huisflora zijn, kan worden vastgesteld of de insleping van Listeria monocytogenes via grondstoffen of langs andere kanalen plaatsvindt. Daarnaast kan er via modellering worden gekeken of het gebruik van conserveermiddelen, het veranderen van zout- en suikerpercentages of het op een andere manier verpakken tot een minder grote kans op uitgroei van Listeria monocytogens zal leiden. Ook kunnen producten worden onderworpen aan een challengetest.

Betrouwbare hulp bij het opstellen van een risicoanalyse Listeria monocytogenes

Wil je volledig ontzorgd  worden en de risico’s van Listeria monocytogenes beperken? Neem dan contact op voor een oplossing op maat.

zaki-juiste-formaat-website.jpg
Zaki Al Salihi

Commercieel Manager

Neem contact op

Geaccrediteerd laboratorium

Alle microbiologische analyses moeten op een betrouwbare wijze uitgevoerd worden, dat heeft de NVWA in informatieblad 85 beschreven. Dat wil zeggen dat je als levensmiddelenbedrijf gebruik moet maken van geaccrediteerde laboratoria. Een groot deel van het totale aanbod aan microbiologische analyses voeren wij onder accreditatie uit, voor een overzicht zie scope L509 op de website van de RvA.

Vergroot jouw kennis

Kennisbank
Ik ben op zoek naar:

Ervaringen van onze klanten

Gerelateerde diensten

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Een greep uit onze klanten

Delhaize
Katja
Ahold Delhaize Coffee Company
Cela Vita
Rabbit
WUR
VGR Food B.V.
HAN
Hero
Zwanenberg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu