header oranje fruit en groenten

Challenge test

Het is een feit dat je moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook een studie naar de houdbaarheid van je kant-en-klare voedselproduct bij. Wij zorgen ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet dankzij onze challenge test.

Met een challenge test onderzoekt ons ervaren expertiseteam in hoeverre een micro-organisme in jouw product kan groeien. Zo weet je bijvoorbeeld wat Listeria monocytogenes doet in jouw product bij een besmetting. We komen hier achter door opzettelijk micro-organismen toe te voegen en het daarna te meten. Een groot voordeel is dat je met challenge testen meteen voldoet aan de eisen die zijn beschreven in Informatieblad 85.

Voldoe aan Informatieblad 85 met een challenge test

In Informatieblad 85 (een toelichting op Europese Verordening (EG) nr. 2073/2005) stelt de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) dat een studie naar de houdbaarheid van kant-en-klare levensmiddelen een verplichte stap is voordat het product in de handel wordt gebracht.

Om te beoordelen of een pathogeen (bijvoorbeeld Listeria monocytogenes) in een product kan groeien, moet er een studie worden uitgevoerd hiernaar. Een uitgevoerde challenge test kan daar een onderdeel van zijn. Je kiest hier bijvoorbeeld voor nadat je een theoretische modelberekening hebt uitgevoerd (bijvoorbeeld met een groeimodel als Combase en FSSP) en dit wil onderbouwen. Een theoretische modelberekening houdt namelijk geen rekening met achtergrondflora of andere eigenschappen, waar een challenge test wel rekening mee houdt.

Het doel van een challenge test is om bij een (na)besmetting van het product na te gaan wat een micro-organisme in het product doet.

Dankzij onze jarenlange ervaring (al meer dan 10 jaar onder accreditatie ) kunnen wij jou helpen door het hele proces. Wij kunnen jou bijstaan in het vooronderzoek, de uitvoering van de challenge test en het, waar nodig, doorvoeren van verbeteringen op basis van de conclusies.

Challenge test bij Normec Foodcare

 • Ervaren expertiseteam
 • Ondersteuning van A tot Z (van vooronderzoek tot conclusie)
 • Alle onderzoeken onder één dak wat zorgt voor tijdswinst, verhoogde nauwkeurigheid en reductie van foutenlast
 • Geautomatiseerde processen en uitgebreide capaciteit
 • Voldoen aan alle wet- en regelgevingen
 • Al meer dan 10 jaar geaccrediteerd

Vraag hier je challenge test aan!

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

Neem contact op

Zo werkt een challengetest

 • Als we voor jou een challenge test mogen uitvoeren, hebben we drie verschillende productiebatches nodig.
 • Deze batches mogen niet achtereenvolgend zijn geproduceerd. Dus niet op dezelfde dag of in dezelfde week.
 • De test start met één batch. Onze gespecialiseerde labmedewerkers besmetten deze zo snel mogelijk na productie met het gekozen pathogeen.
 • Jouw product besmetten we met een combinatie van minimaal twee stammen (goedgekeurd door het Europese referentielaboratorium) die goed in het specifieke product kunnen groeien.
 • Er kan gekozen worden voor een oppervlaktebesmetting of een dieptebesmetting. Hiervoor moeten we weten waar er een (na)besmetting met het pathogeen kan plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld vleeswaren snijdt dan is er een nabesmetting mogelijk met Listeria monocytogenes op het snijvlak (oppervlakte) van het product, hierbij is een oppervlaktebesmetting nodig. Bij een koud gemengd product zoals tonijnsalade dan kan er een besmetting door het hele product zitten. Hierbij is een dieptebesmetting nodig.
 • Nadat het product besmet is, wordt het pathogeen uitgedaagd om uit te groeien. Dit binnen de houdbaarheidstermijn bij een vooraf bepaald temperatuurprofiel. Het meten kan nu beginnen.

Betrouwbare hulp bij challenge testen

Hulp nodig bij het opstellen en uitvoeren van challenge testen? Onze specialisten zorgen er graag voor dat je bedrijf helemaal voldoet aan de actuele wet- en regelgeving. Als erkend laboratorium voeren wij dagelijks challenge testen uit. Inmiddels al meer dan 10 jaar onder accreditatie! Op locatie of op afstand, wij staan voor je klaar.

zaki-juiste-formaat-website.jpg
Zaki Al Salihi

Commercieel Manager

Neem contact op

Challenge test uitvoeren volgens protocol

Al onze challenge testen omtrent Listeria monocytogenes voeren we uit via het protocol ‘TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT on challenge tests and durability studies for assessing shelf-life of ready-to-eat foods related to Listeria monocytogenes ’ versie 4, 1 juli 2021. Zo ben jij ervan verzekerd dat je een bruikbaar en goed onderbouwde rapportage met het resultaat van ons terugkrijgt. Dit kun je gebruiken als onderbouwing van de houdbaarheid. (Infoblad 85)

Vergroot jouw kennis

Kennisbank
Ik ben op zoek naar:

Ervaringen van onze klanten

Gerelateerde diensten

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief