Bodemlevenmonitor

Bodemgezondheid is belangrijker dan ooit. Zeker nu er steeds minder gebruik mag worden gemaakt van (kunst)mest en chemische middelen. Gewassen groeien beter op een gezonde bodem en zijn dan weerbaarder tegen weersextremen, bodemziekten en bodemplagen. Een gezonde bodem is afhankelijk van het bodemleven in de grond. Hoe kun je het bodemleven verbeteren? Wij helpen je bij het analyseren en verbeteren van je bodem.

Bodemleven verbeteren

Met de bodemlevenmonitor krijg je als teler meer grip op het verbeteren van de bodemgezondheid. We passen hiervoor een methode toe waarbij verschillende soorten bodemorganismen uit de grond kunnen worden geïsoleerd. Per soort stellen we vast hoeveel het er werkelijk zijn. Zo geven we een zeer betrouwbaar beeld van de samenstelling van het bodemleven van jouw grond. Met onze jarenlange ervaring op gebied van bodemgezondheid adviseren we daarnaast over de juiste vervolgstappen.

Diverse methoden voor een gezonde bodem

Diverse methoden dragen bij aan een gezonde bodem. We adviseren je over de geschikte methoden voor jouw gewas, zoals:

 • Niet-kerende grondbewerking
 • Directzaai, waarbij het gewas direct in de oude stoppel gezaaid wordt zonder voorafgaande grondbewerking
 • Groenbemesting
 • Bodemverbeteraars

Bodemlevenmonitor in het kort

 • Een betrouwbaar beeld van de samenstelling van het bodemleven in jouw grond
 • Heldere analyseresultaten en interpretatie
 • Ondersteuning en advies door onze adviseurs met jarenlange ervaring op gebied van bodemgezondheid

Hulp nodig op het gebied van Bodemlevenmonitor?

mario-willems

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems

Neem contact op

Hoe weet je of je bodem gezond is?

Om te weten welke hoe jij het bodemleven kunt verbeteren, is het allereerst belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de samenstelling van je grond. Bodemleven is niet homogeen in de grond aanwezig. Het concentreert zich op specifieke plaatsen waar soms sterk van elkaar geïsoleerde evenwichten ontstaan. Daarnaast is het bodemleven afhankelijk van het gebruik van de grond. Door de bodem periodiek te bemonsteren en monitoren krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van het bodemleven en daarmee de bodemgezondheid. Wij bemonsteren en analyseren de grond op onder andere de volgende analysepakketten:

 • Bodemleven bodemflora (Aerobe bacterien, Anaerobe bacterien, Sulfiet reducerende bacterien, Gisten totaal, Schimmels totaal, Actinomyceten)
 • Bodemleven screening microfauna (Protozoa, Amoebes, Beerdiertjes, Radardiertjes en Aaltjes (incl. plantparasitaire soorten))
 • Bodemleven screening mesofauna (Regenwormen, Potwormen, Springstaarten, Mijten, Duizendpoten, Miljoenpoten en Keverlarven)

Betrouwbare hulp bij bodemlevenonderzoek

Hulp nodig bij het analyseren en verbeteren van het bodemleven van je grond? Onze specialisten helpen je graag. Op locatie of op afstand, wij staan voor je klaar.

mario-willems
Mario Willems

Commercieel Manager

Neem contact op

Monstername en advies

Het uitvoeren van een representatieve bemonstering is van groot belang voor een betrouwbare analyse. Wij kunnen het monster voor u op de juiste wijze nemen.

Door onze jarenlange ervaring op het gebied van bodemgezondheid kunnen we bovendien een interpretatie geven van de analyseresultaten en advies over eventuele vervolgstappen.

Gerelateerde diensten

mario-willems

Hulp nodig met jouw product in de agrofoodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

mario-willems

Een greep uit onze klanten

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief