Nutri-Score: status en toelating in Nederland en de EU

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1278 keer bekeken

Eind november 2019 melde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) dat Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo wordt voor Nederland. Met dit logo is het voor consumenten makkelijk om verschillende varianten van een product met elkaar te vergelijken en zo een gezonde keuze te maken. Inmiddels zie je in winkels soms producten met Nutri-Score. Hoe zit het met de toelating in Nederland en de EU?

Deze blog is geschreven in 2020 en niet meer actueel. Lees meer over Nutri-Score in het Kenniscentrum artikel Nutri-score: status en toelating in Nederland en de EU.

Wat is de status?

In de kamerbrief van de staatssecretaris werd opgemerkt dat Nutri-Score niet goed aansluit op de Nederlandse voedselrichtlijnvoor consumenten beter bekend als de Schijf van Vijf. Ook voor andere EU lidstaten geldt dit ten aanzien van hun nationale voedselrichtlijnen. Een wetenschappelijk comité met leden uit verschillende EU lidstaten is bezig deze problemen zo goed mogelijk op te lossen.  

Uit het verslag van de Europese Commissie van mei 2020 blijkt dat de Europese Commissie een wetsvoorstel zal gaan doen voor een op EU niveau geharmoniseerde verplichte voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking. Het voorstel zal moeten aansluiten aan de EU doelstellingen van de “van boer tot bord”-strategie en de bevindingen uit het verslag.

Tegelijkertijd is in Nederland wetgeving in voorbereiding, zodat naar verwachting medio 2021 het logo gebruikt mag worden in Nederland. Het logo wordt niet wettelijk verplicht, fabrikanten bepalen zelf of ze het willen gaan gebruiken. Mogelijk kunnen fabrikanten wel druk gaan voelen het logo door te voeren. Diverse organisaties in binnen- en buitenland dringen namelijk aan op gebruik en/of verplichting van het logo.  

supermaktschap

Huidige toelating in Nederland en andere EU landen

In de kamerbrief van november 2019 staat aangegeven dat voor Nederlandse producenten het gebruik van Nutri-Score nog verboden is. Wel mogen buitenlandse fabrikantenals Nutri-Score in hun land is toegestaan – wel producten op de Nederlandse markt brengen met het logo er op. Als straks het logo in Nederland gebruikt mag worden, moeten fabrikanten die besluiten het logo te gebruiken, het op al hun producten plaatsen. 

Zo heeft België het Nutri-Score-label al ingevoerd in maart 2019. In maart 2020 heeft Duitsland de Commissie in kennis gesteld van een ontwerp van nationale regelgeving over het gebruik van Nutri-Score. Spanje (november 2018), Nederland (november 2019) en Luxemburg (februari 2020) hebben aangekondigd het systeem te willen invoeren. In de EU (Zweden, Denemarken en Litouwen) zijn ook andere systemen in gebruik, zoals het Keyhole systeem (zie verslag van de EC) 

Wat gebeurt er in de markt? 

In de Nederlandse markt wordt toch al geëxperimenteerd met het logo. Bijvoorbeeld Albert Heijn heeft in 2018 tijdelijk in één winkel alle schappen voorzien van de NutriScore per product. Sinds 15 mei 2019 loopt een nieuwe proef bij verkoop via internet. Ook Nestlé heeft plannen voor 2020, maar nog niet in Nederland. Daarnaast kun je in Nederlandse winkels, zoals al vermeld, in het buitenland geproduceerde producten aantreffen met Nutri-Score logo. 

Meer weten of hulp nodig? 

Wil jij meer weten over Nutri-Score of heb je hulp nodig bij het samenstellen van jouw etiket? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

cyrilla-kormelink
Auteur: Cyrilla Kormelink Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief