Kennis

Nutri-Score in Nederland, België en de EU

Nutri-Score in Nederland, België en de EU

Sinds 1 januari 2024 is het toegestaan om de Nutri-Score logo te vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. In België wordt het al meerdere jaren toegepast, maar ook daar is het opletten: het algoritme is namelijk aangepast.

Nutri-Score in het kort

Nutri-Score beoordeelt producten op samenstelling door deze te vergelijken met andere producten binnen dezelfde productgroep. Een product krijgt een score A voor de meest gezonde keuze binnen een productgroep (donkergroen) tot score E voor de minst gezonde keuze (rood). Er worden punten toegekend aan ‘gunstige’ bestanddelen in het levensmiddel: eiwitten, vezels, groente, fruit en peulvruchten en aan de ‘ongunstige’ bestanddelen: calorieën, suikers, zout en verzadigde vetzuren.

De Nutri-Score is volgens veel meningen nog steeds niet perfect en er blijft ruimte voor verbetering. Toch is er voor dit voedselkeuzelogo gekozen na het uitvoeren van een vergelijking van drie voedselkeuzelogo’s die momenteel in Europese landen worden gebruikt. Hierbij is de focus gelegd op het helpen van de consument bij het maken van een gezondere keuze. In het winkelschap kunnen producten in dezelfde categorie simpel en snel onderling worden vergeleken: in één oogopslag kunnen consumenten zien welk product de gezondere keuze is. Het is geen vervanging van de voedingsdriehoek (BE) of de Schijf van Vijf (NL), maar het wordt gezien als de beste aanvulling hierop.

Nieuw algoritme

Alle Nutri-Scores op productverpakkingen moeten in de komende periode volgens het nieuwe algoritme berekend worden. Start je als producent per 1 januari 2024 met Nutri-Score, dan is gebruik van het nieuwe algoritme per direct verplicht. Voor België en alle andere landen die Nutri-Score al hebben ingevoerd, is er tot eind 2025 de tijd om over te stappen op het nieuwe algoritme. Nederlandse bedrijven die deelnamen aan de pilotfase moeten per 1 juli 2024 de Nutri-Score op verpakkingen aangepast hebben.

Er zijn in het nieuwe algoritme enkele wijzigingen toegepast. Voor zout en suiker is het aantal negatieve punten uitgebreid en voor eiwitten kunnen juist meer positieve punten worden verkregen. Verder is de groep dranken aangepast, telt eiwit bij rood vlees minder positief mee en zijn noten en zaden ondergebracht onder de groep vetten en oliën.

etiket controleren

Alle producten met een verplichte voedingswaardevermelding komen in aanmerking voor een Nutri-Score vermelding. De waarde uit deze voedingswaardevermelding worden gebruikt om de Nutri-Score te berekenen. Voeding voor kinderen (0-3 jaar), sportsupplementen, voedingssupplementen, alcoholische dranken, speciale diëten en maaltijdvervangers komen niet in aanmerking voor de Nutri-Score.

Nutri-Score als voedingsclaim

Het vermelden van de Nutri-Score op voedselverpakkingen is dus vrijwillig, maar wanneer er wordt gekozen om de Nutri-Score te gebruiken voor een merk, dan dient het logo op alle producten in dezelfde productgroep vermeld te worden. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score moet wel worden beschouwd als voedingsclaim, met alle bijhorende eisen die daaraan vast zitten.

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van de Nutri-Scoreberekening, wil je aanvullend advies over je productetiket of wil je laten testen hoe consumenten je receptuuraanpassing ervaren? Onze specialisten helpen je graag.

Wil je zelf meer kennis opdoen over de Nutri-Score? In deze e-learning leer je hoe je de Nutri- Score moet berekenen en waar je op moet letten.

Auteur: Grietje Van Weert
Manager Knowledge & Projects / Manager Kenniscentrum

Gerelateerde blogberichten

5 veelgemaakte fouten op een etiket

5 veelgemaakte fouten op een etiket

Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Nieuwe Verordening contaminanten: wat zijn de wijzigingen?

Nieuwe Verordening contaminanten: wat zijn de wijzigingen?

Voedselveiligheid wetgeving: hoe blijf je actueel?

Voedselveiligheid wetgeving: hoe blijf je actueel?