header oranje fruit en groenten

Mestanalyse in relatie tot gezondheid van melkvee

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 341 keer bekeken

Onze laboratoria Normec Robalab en Normec Dumea voeren de bekende mestanalyses uit die gebruikt worden in het kader van de mestwet- en regelgeving. Per 1 januari 2022 heeft Normec Foodcare de activiteiten van Koch Eurolab overgenomen. Met deze overname bieden wij nu ook een mestanalyse aan waarmee we de relatie tussen voeding en gezondheid van de veestapel in beeld brengen. Hoe doen we dat?

In een uitgebreide (verse) mestanalyse wordt de voedervertering uitgebreid onder de loep genomen. Wordt de vertering belemmerd door schimmels of gisten? Wordt het eiwit wel efficiënt gebruikt? Spelen veelvoorkomende mycotoxinen die de gezondheid langzaam ondermijnen een rol? Zit er in de grovere onverteerde delen ook echt nog ongebruikt eiwit? Op deze vragen wordt antwoord gegeven middels deze mestanalyse.

Voor de volledigheid kun je ook een voermonster nemen dat aan het voerhek wordt genomen en wordt geanalyseerd. Indien je rantsoengegevens meestuurt, ontvang je bij de analyse-uitslag ook een advies voor een aanpassing van het rantsoen. Uitgangspunt daarbij is de streefproductie en het rantsoen dat in grote lijnen voorligt.

Doe routinematig onderzoek

Om de gezondheidsstatus van de veestapel op deze manier te monitoren is het gebruikelijk om dit onderzoek routinematig eenmaal per jaar (liefst aan het begin van het stalseizoen) uit te voeren. Het onderzoek kan ook incidenteel uitgevoerd worden wanneer er gezondheidsproblemen voorkomen bij het vee, die terug te brengen zijn op verminderde weerstand door mycotoxinen. Denk hierbij aan klauwproblemen, hogere celgetallen, te dunne mest of ernstige afwijkingen.

We helpen je graag

Wil je meer informatie over een mestanalyse (nummer 62) of wil je deze aanvragen? Onze specialisten helpen je graag. Bekijk de voorbeeldanalyse of de brochure met toelichting en opties. Je kunt een invulformulier automatisch aanmaken om mee te sturen met het monster. Op het formulier kun je aangeven dat je een mestmonster en eventueel een voermonster instuurt. Liever een monsternemer op locatie? Neem contact op met Normec Dumea via 0570-524017

Bekijk onze analyses
Placeholder
Auteur: manouk Commercieel Manager
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Food safety culture

Whitepaper Food Safety Culture

Wat is het, waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat er bij komt kijken? In dit whitepaper komt dit allemaal aan bod.
02 Maart 2021
beter-leven logo

Beter Leven

De Dierenbescherming streeft naar meer welzijn en een beter leven voor dieren in de vee-industrie. Door met bedrijven afspraken te maken over onder andere de leefruimte en ingrepen die het welzijn aan...
24 Februari 2020
maitre

“De flexibiliteit van Normec Foodcare is erg prettig”

Maître – producent van onder andere kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten – werkt al een lange tijd samen met Normec Foodcare. Door hun goede ervaringen hebben ze ook voor een samenwerki...
30 September 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

mario-willems

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Mario Willems

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

mario-willems

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief