Whitepaper

Listeria monocytogenes

listeria

Whitepaper Ontdek de 9 beheersmaatregelen van Listeria monocytogenes

Elk bedrijf moet beheersmaatregelen opstellen ten aanzien van Listeria monocytogenes. De beheersmaatregelen zijn complex en vaak multidisciplinair. Een Listeria besmetting heeft namelijk grote gevolgen, zowel financieel als voor het imago. Ontdek nu in 9 stappen welke beheersmaatregelen jij kunt nemen, lees de whitepaper over Listeria monocytogenes.

De impact van Listeria monocytogenes

Een Listeria besmetting heeft grote gevolgen. Niet alleen financieel maar ook voor het imago van het product en het bedrijf. Want breng je een levensmiddel op de markt dat de Listeria bacterie bevat, dan moet je maatregelen treffen. Dit kan een product recall ofwel een terughaalactie zijn. Dit betekent dat je onveilige producten terug moet roepen om te voorkomen dat deze producten bij de consument terecht komen. Door dit zo professioneel mogelijk aan te pakken, kun je financiële risico’s en imagoschade zo veel mogelijk beperken.

Multidisciplinaire aanpak

De beheersmaatregelen voor Listeria monocytogenes zijn complex en vaak multidisciplinair. Een schone productieruimte, juiste monitoring door middel van analyses, kennis bij medewerkers en goed advies zijn essentiële elementen. Medewerkers die bijvoorbeeld niet goed getraind zijn, nemen bacteriën gemakkelijk mee de fabriek in. Maar natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen.

Download whitepaper Listeria monocytogenes

Achtergrond Listeria

Listeria is een bacterie die de infectieziekte Listeriose kan veroorzaken. De bacterie zit meestal in voedsel. Maar kan bijvoorbeeld ook in dieren, (riool)water of in de grond zitten. Jaarlijks zijn er in Nederland tussen de 40 en 60 gevallen bekend. Door recente ontwikkelingen staat de bacterie Listeria vol op in de schijnwerpers. De NVWA heeft het interventiebeleid hiervoor dan ook aangescherpt en controleert uitvoerig op de naleving. Binnen je bedrijf moet je de juiste maatregelen treffen om Listeria besmettingen te voorkomen. Ontdek nu in 9 stappen welke beheersmaatregelen jij kunt nemen, lees de whitepaper over Listeria monocytogenes.

man in laboratorium
Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

Gerelateerde diensten