Nutri-Score: status en toelating in Nederland, België en de EU

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1436 keer bekeken

Het Nutri-Score logo verschijnt regelmatig in het nieuws. De afgelopen jaren waren er diverse ontwikkelingen rondom dit voedselkeuzelogo dat consumenten moet helpen een gezondere keuze te maken. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het gebruik van dit logo in Nederland, België en de EU?

Nutri-Score in het kort

Nutri-Score beoordeelt producten op samenstelling door deze te vergelijken met andere producten binnen dezelfde productgroep. Een product krijgt een score A voor de meest gezonde keuze binnen een productgroep (donkergroen) tot score E voor de minst gezonde keuze (rood). Er worden punten toegekend aan ‘gunstige’ bestanddelen in het levensmiddel: eiwitten, vezels, groente, fruit, peulvruchten en noten en aan de ‘ongunstige’ bestanddelen: calorieën, suikers, natrium en verzadigde vetzuren.

Toepassing van het logo

Al geruime tijd wordt het logo in België toegepast, terwijl dit in Nederland enkel nog maar op kleine schaal wordt uitgeprobeerd. De verwachting was dat in 2021 het logo in Nederland zou worden toegelaten. Dit is niet gebeurd, mede omdat het logo niet afdoende aansloot op de Schijf van Vijf.

Nutri-Score Nederland

De Gezondheidsraad heeft dit nieuwe algoritme eind 2022 geëvalueerd. De raad beschrijft in haar advies dat volledige aansluiting bij aanbevelingen uit de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf niet mogelijk is. Dit vanwege verschillen in doelstellingen en systematiek. Het is niet wenselijk dat een product een Nutri-Score A of B krijgt, terwijl het niet voorkomt in Richtlijnen Goede Voeding of de Schijf van Vijf. Voornamelijk deze ‘groene scores’ zijn nog niet in lijn met de voedingsaanbevelingen. Het herziene algoritme laat wel beter zien welke producten minder gezonde keuze zijn, zoals productgroepen sauzen, koek, gebak, snoep en chocolade. Ook is binnen deze productgroepen beter onderscheid zichtbaar tussen meer en minder ongezonde producten.

De Gezondheidsraad concludeert in haar advies dat Nutri-Score een meerwaarde heeft naast de bestaande voedingsvoorlichting. Het logo helpt consumenten om producten makkelijk met elkaar te vergelijken. Het is wel essentieel dat het algoritme wordt aangepast en de verschillen waarbij het niet goed aansluit op de voedingsaanbevelingen worden opgelost. Verder is goede uitleg van Nutri-Score belangrijk. Een gezond voedingspatroon is namelijk meer dan alleen het nuttigen van producten met een Nutri-Score A of B.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het advies van de Gezondheidsraad gedeeld met de Tweede Kamer. Het advies van de Gezondheidsraad zal worden meegenomen bij de besluitvorming over wettelijke invoering van Nutri-Score in Nederland. Naar verwachting wordt hierover in de loop van 2023 meer bekend.

Nutri-Score België  

In België is toepassing van de Nutri-score geregeld in K.B. VAN 1 MAART 2019 BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN HET LOGO “NUTRI-SCORE. Meer info over toepassen van de Nutri-score in België kan je terugvinden op de website van FOD volksgezondheid: Nutri-Score voor profesionals 

Tip: wil je meer leren over Nutri-Score? Volg dan de E-learning Nutri-Score.

Meer weten of hulp nodig? 

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van de Nutri-Scoreberekening, wil je aanvullend advies over je productetiket of wil je laten testen hoe consumenten je receptuuraanpassing ervaren? Onze specialisten helpen je graag. 

Neem contact met ons op

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Grietje-2019
Auteur: Grietje Van Weert Manager Knowledge & Projects / Manager Kenniscentrum
manuella-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

labeling

Wat is een clean label?

Clean labelling speelt een steeds grotere rol in zowel de productontwikkeling als de etikettering en marketing van voedingsmiddelen. Met clean labelling wordt ingespeeld op de behoefte van de consumen...
16 September 2021
foodlab test

Organische zuren in de strijd tegen Listeria monocytogenes

Het op een juiste manier invulling geven aan Listeria monocytogenes studies staat nog steeds volop in de belangstelling. Dit is namelijk verplicht voor ready to eat producten volgens Verordening (EG) ...
04 Januari 2021
ethyleenoxide

Sesam nieuw te declareren allergeen in VS

Per 1 januari 2023 moet sesam als allergeen gedeclareerd worden in de Verenigde Staten. De wettelijk verplicht te declareren allergenen kunnen van land tot land verschillen. Waarom zijn de declaratie-...
21 Februari 2023

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

manuella-juiste-formaat-website

Hulp nodig met uw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Manuella van Rijmenant

manuella-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief