Wat weet jij van Residuen van Bestrijdingsmiddelen?
Deze Masterclass is bestemd voor kwaliteitsmanagers uit de AGF-branche, zowel vanuit de handel als de verwerkende industrie. Deze is ook geschikt voor in- en verkopers van AGF producten die afnemers informeren over de kwaliteit van de producten en/of van leveranciers de juiste informatie moeten zien te verkrijgen t.b.v. de inkoop van de juiste kwaliteit producten en de selectie van leveranciers.
De kwaliteitsmanagers spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit en voedselveiligheid van product en proces in het bedrijf, van ingekochte grondstoffen tot en met het eindproduct. Vaak worden kwaliteitssystemen of voedselveiligheidssystemen geïmplementeerd om tot een structurele aanpak te kunnen komen inzake kwaliteit en voedselveiligheid. Residuen van bestrijdingsmiddelen spelen een rol bij de kwaliteit en voedselveiligheid van grondstoffen. In het kader van kwaliteits- of voedselveiligheidssystemen moeten kwaliteitsmanagers residuen van bestrijdingsmiddelen in de gevareninventarisatie en risico-analyse opnemen, beheersmaatregelen opstellen en de uitvoering van die maatregelen regelen en (laten) controleren. Daar hoort het nemen van monsters en het laten onderzoeken ervan bij. De kwaliteitsmanagers ontvangen de analyse uitslagen, beoordelen deze, moeten passende actie kunnen (laten) ondernemen en verifiëren mede de genomen acties.
De kwaliteitsmanager wordt geacht de juiste informatie te kunnen verschaffen op het gebied van residuen van bestrijdingsmiddelen. In geval van een incident zijn de kwaliteitsmanagers een spin in het web (communicatieve intermediair): juiste en eenduidige interne informatie en juiste externe informatie (teler/leverancier, laboratorium, overheidsinstanties, soms ook pers) zijn dan erg belangrijk. Denk hierbij aan de interpretatie van analyseresultaten met invloedsfactoren vanuit zowel de analysemethode als de grondstof (de teelt), informatie over wettelijke normen, bovenwettelijke eisen van klanten, risico-inschatting met evt. ARfD berekening en mogelijk te nemen vervolgacties.
In samenwerking met de kwaliteitsmanagers, moeten ook in- en verkopers voor de in- en verkoop van de juiste kwaliteit van producten kunnen communiceren met telers, leveranciers en/of afnemers over residuen van bestrijdingsmiddelen. Hierbij is achtergrondkennis van de toepassing van bestrijdingsmiddelen nodig; welke middelen worden gebruikt in Nederland en buitenland, ziekten en plagen die in de teelt voorkomen, en mogelijke verbeterpunten in de teelt.
Vereiste voorkennis:
Met deze Masterclass leert de cursist om te gaan met residuen van bestrijdingsmiddelen in de praktijk van het bedrijf en krijgt inzicht in de onderdelen van de risicoanalyse. Hij/zij leert een gevareninventarisatie en risico-analyse voor residuen van bestrijdingsmiddelen op te stellen met passende beheersmaatregelen. Daarnaast kan de cursist analyseresultaten interpreteren rekening houdend met de toegepaste monstername, variatie in monstermateriaal, de analysemethode, de geldende wetgeving en eventuele (bovenwettelijke) eisen van klanten. Bij overschrijding van de wettelijke maximale residugehalte (MRL) kan de cursist het risico van een product voor de volksgezondheid vaststellen door het %ARfD (maat voor acute toxiciteit) te berekenen. Het is een technisch inhoudelijke Masterclass.
De Masterclass Residuen van Bestrijdingsmiddelen wordt in samenwerking met onze partners Groen Agro Control georganiseerd.
19 oktober 2023 t/m 26 oktober 2023, 16 mei 2024 t/m 13 juni 2024, 31 oktober 2024 t/m 28 november 2024
Delfgauw
17,0 uur
€ 1630
Locatie:
DelfgauwAantal vrij:
6 plaatsen overLocatie:
DelfgauwAantal vrij:
11 plaatsen overOp de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!