header oranje fruit en groenten

Basiscursus Bodem en Bemesting

Kennis, vaardigheden en vakmanschap als unique selling point van jouw organisatie. Opleiden werkt! De professionals van Groen Agro Control tekenen ervoor. Wij ontwikkelden voor je een basiscursus over bodem en bemesting in de akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt.

Inleiding

Veel akkerbouwbedrijven hebben behoefte aan het bijspijkeren van hun kennis. Zij worstelen met vragen over meststoffen en bemestingsstrategieën. Veel informatie komt op het erf van de toeleveranciers. De bedrijfsopvolgers zijn wel op de hoogte maar hebben ook vaak de wens om hun kennis beter te kunnen onderbouwen. Zodat zij niet alleen maar afhankelijk zijn van de adviseurs. Het is nog steeds zo dat wie kennis heeft, de macht heeft.

Doel

Praktische kennis opdoen over bemesten die u kunt inzetten voor uw de interpretatie van analyseresultaten, de in- en verkoop van meststoffen met de juiste kwaliteit en het opstellen van bemestingsplannen.

Doelgroep

De basiscursus bodem en bemesting is bestemd voor akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers die bijgespijkerd willen worden. Zij beschikken over een vooropleiding die wat langer geleden is afgerond of zij zijn zij-instromers die een opleiding in een andere sector gevolgd hebben maar nu geïnteresseerd in verdieping van hun kennis over bemesting. Ook is de cursus geschikt voor medewerkers van akkerbouw- of loonwerkbedrijven. Geacht wordt dat de cursist enige ervaring heeft met het akkerbouwbedrijf of met de praktijk van het bemesten.

Inhoud

De Basiscursus Bodem en bemesten is opgedeeld in diverse korte thema’s die onafhankelijk van elkaar bekeken kunnen worden. Je kunt je aanmelden voor de afzonderlijke thema’s.

 • Deel I 16 januari 2023 19.30 – 21.30 uur
  Er wordt eerst ingegaan op de elementaire scheikundige kennis, toegepast op de chemie van meststoffen en bemesten.
 • Deel II 23 januari 2023 19.30 – 21.30 uur
  In dit deel gaat het over meststoffen, welke meststoffen er zijn. De waarde van dierlijke en plantaardige meststoffen. Hoe werken ze gedurende het seizoen? De bemestende waarden van groenbemesters en voorvruchten. Mestbewerkingsproducten en bladmeststoffen. Zijn dure meststoffen altijd beter?
 • Deel III 30 januari 2023 19.30 – 21.30 uur
  In dit deel bespreken we de werking van meststoffen voor de groei van de plant. De concentraties die nodig zijn voor diverse gewassen. Hoe je tekorten aan hoofd- neven en sporenelementen voorkomt en welke gebreksverschijnselen in de akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt op de loer liggen. Aan de orde komt ook de invloed van de zuurgraad op de beschikbaarheid van de nutriënten. En wat doen weersextremen met de meststoffen.
 • Deel IV 6 februari 2023 19.30 – 21.30 uur
  Dit deel gaat over de bodem. De structuurdriehoek, de CEC waarden. Wanneer is Ca nodig? Vervolgens gaat het over organische stof en het nut van organische stof en het behoud daarvan op het eigen bedrijf, aan de hand van praktisch rekenvoorbeelden. Bodemprocessen en bodembiologische metingen.
 • Deel V 13 februari 2023 19.30 – 21.30 uur
  Gaat over het lezen van een analyserapport en de praktijk van de bemesting. Akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten bemesten volgens het bodemgerichte advies en het gewas gerichte advies. Door het uitvoeren van algemeen grondonderzoeken, N-mineraalonderzoeken, bijmestsystemen. De zin van taakkaarten. Vervolgens komen aan de orde de stikstofbemesting en de bouwplan bemesting voor aardappelen, granen, suikerbieten, uien en overige gewassen.
 • Deel VI 20 februari 2023 19.30 – 21.30 uur
  Toelichting op belangrijke websites die je kunt raadplegen.

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door docenten met een ruime praktijkervaring op het gebied van bemesting en het geven van workshops en cursussen.

Duur en kosten

De modules worden als zoom meeting gegeven. De kosten bedragen € 49,50 per persoon (excl. BTW) per deel. Voor een in-company cursus (bij minimaal 5 deelnemers) bieden wij je een offerte op maat aan. Je kunt je hiervoor aanmelden bij drs. Joke de Geus, productmanager akkerbouw en grasland. De cursusprijs is inclusief lesmateriaal en certificaat

Interesse?

Aanmelden kan via j.degeus@agrocontrol.nl.

Cursusinformatie

 • Incompany training
 • Trainingsduur

  6 avonden

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief