Referentie

Meer inzicht en hogere scores voor StarCuisine

Meer inzicht en hogere scores voor StarCuisine

StarCuisine bereidt als oriëntaalse specialist op ambachtelijke wijze traditionele recepturen. Het bedrijf beschikt over diverse certificaten, zoals FSSC 22000, SKAL en Halal en streeft hierbij naar de hoogste kwaliteit. Begin dit jaar startte StarCuisine met digitale kwaliteitszorg via de module Inspecties. Hiermee heeft het bedrijf een flinke verbeterslag gemaakt. Eén van de kwaliteitsmedewerkers vertelt over de eerste ervaringen met digitaal inspecteren.

Waarom gingen jullie op zoek naar een digitale oplossing?

“De productierondes liepen we voorheen zo omslachtig. We liepen de ronde, maakten foto’s en voerden alles in een zelf gebouwd Excel-bestand in. Daar kwam dan wel een score uit, maar het kostte veel extra werk. Het Excel-bestand stuurden we wel door, maar de foto’s waren bijvoorbeeld voor de productie niet inzichtelijk. Daardoor kwamen productiemedewerkers er nooit echt duidelijk achter tegen welke punten wij aanliepen. En toen dachten we: dat moet makkelijker kunnen en minder tijd kosten.”

“Je krijgt echt veel meer inzicht. Niet alleen per afdeling, maar ook per onderwerp.”

Jullie inspecteren nu met de inspectie app. Wat zijn de verschillen ten opzichte van de oude werkwijze?

“We hebben nu de grote productieronden opgesplitst in losse lijsten voor de verschillende afdelingen. Zo heeft elke afdeling via de rapportage inzichtelijk wat er aan de hand is, inclusief de foto’s en extra opmerkingen. Dat werkt gewoon een stuk prettiger, sneller en overzichtelijker. Bij de productie zelf merk je dat medewerkers er echt mee aan de slag gaan als ze de rapportage binnenkrijgen. Ze bekijken de rapportage, zien de foto’s en proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Ze zijn gemotiveerder om acties op te pakken. Nu sturen we alle afdelingen de rapportage toe. We willen er naartoe dat de afdelingen allemaal een eigen inlog krijgen voor de QA Software, zodat ze zelf de afwijkingen kunnen oplossen, maar zover zijn we op dit moment nog niet.”

“De scores zijn hierdoor over het algemeen wat hoger gaan liggen. We zien beter wat er fout gaat.”

Wat heeft digitalisering opgeleverd voor de organisatie?

“We hebben zeker tijd bespaard door te werken met deze module, maar we hebben de informatie vooral ook meer visueel gemaakt. En dat vind ik eigenlijk nog belangrijker dan de tijdbesparing. De frequentie van de inspectierondes is door het gebruik van de module Inspecties verhoogd. We liepen eerst één keer per maand een ronde. Nu lopen we deze wekelijks, zodat we ook wekelijks de scores in kunnen zien. De scores zijn hierdoor over het algemeen wat hoger gaan liggen. We zien beter wat er fout gaat. Doordat je direct statistieken in kunt zien, is het voor de directie en voor onszelf beter te zien op welke punten we moeten letten. Moeten we juist meer letten op de algemene hygiëne of de persoonlijke hygiëne? En hoe gaat het met het invullen van de registratieformulieren? De directie ziet op die manier ook welke registraties goed gaan en welke niet. Zij weten beter op welke onderwerpen gestuurd moeten worden. Je krijgt echt veel meer inzicht. Niet alleen per afdeling, maar ook per onderwerp.”

Hoe ervaren de medewerkers de verhoogde inspectiefrequentie?

“Het is natuurlijk nog steeds zo dat je het werk aan het controleren bent. Vooraf was ik wel bang dat men zou vinden dat we teveel op de vingers kijken. Maar onze collega’s zien het eigenlijk meer als een uitdaging. Op het moment dat je de afdeling op loopt hoor je ze al zeggen: ‘Dit keer hebben we wel honderd procent hè’.”

Gerelateerde diensten