Nieuws

PFAS testen populair na waarschuwing NVWA: "aantal testen vertienvoudigd"

PFAS testen populair na waarschuwing NVWA: “aantal testen vertienvoudigd”

DELFGAUW, 22 MAART 2024 – Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het advies gaf om op te passen met het eten van eieren van hobbykippen, nam de bezorgdheid bij particuliere kippenhouders toe. Zij lieten daarom massaal hun eieren op PFAS testen: de vraag naar testen voor deze kippenhouders was vertienvoudigd na de berichtgeving. Dit blijkt uit cijfers van het online platform testenoppfas.nl

Het online platform dat de testen voor particuliere kippenhouders mogelijk maakt, een samenwerking van Normec Groen Agro Control en TestenOpPfas.nl, wil deze kippenhouders de kans geven om hun eieren te controleren op PFAS. “Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zelf kippen te houden, maar je moet dan ook de mogelijkheid hebben om de eieren eenvoudig te checken op gevaarlijke stoffen”, stelt Maren Schoormans, commercieel manager bij Normec.

Uit de waarschuwing van de voedselwaakhond NVWA blijkt namelijk dat Nederlanders mogelijk gezondheidsrisico’s lopen bij het eten van hobbykip-eieren met verhoogd PFAS-gehalte. Het langdurig eten van dat soort eieren zou volgens onderzoek van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schadelijk zijn voor de gezondheid en het immuunsysteem aantasten.

De vraag naar testen voor consumenten door het dak heen 
Na de berichtgeving van het NVWA over de mogelijke gezondheidsrisico’s gingen particuliere kippenhouders dan ook fanatiek testen bestellen. Hiermee kunnen zij eieren checken op PFAS via TestenOpPfas.nl. De vraag naar de testen is sinds het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vertienvoudigd. “Het zijn mensen die bezorgd zijn of hun geconsumeerde en/of weggegeven eieren een stof bevat die slecht kan zijn voor je gezondheid. Er is nog weinig onderzoek gedaan waardoor het onduidelijk is hoe PFAS in eieren terechtkomt. De onzekerheid blijft daarom aanhouden onder particuliere kippenhouders, omdat de bron van PFAS niet kan worden weggenomen”, legt Sjoerd Wubben van TestenOpPfas.nl uit.

 

Binnen 10 werkdagen inzicht in het PFAS-gehalte 
Het testen van de eieren op PFAS door particuliere kippenhouders wordt via het platform laagdrempelig gemaakt. “Het analysepakket is speciaal ontworpen voor particuliere kippenhouders en consumenten. Het proces is daarom eenvoudig: je bestelt het pakket online, vult de speciale doos met 10 eieren en stuurt het analysepakket weer op. De doos is zo ontworpen dat de eieren veilig met de post verstuurd kunnen worden. Zonder gedoe kun je de gezondheid van je eieren controleren”, aldus Wubben.

De eieren uit het analysepakket gaan naar het geaccrediteerde laboratorium van Normec Groen Agro Control. Binnen 10 werkdagen wordt duidelijk of de eieren veilig te eten zijn: de klant ontvangt dan de resultaten van de test. Als de vraag vanuit consumenten naar testen op PFAS hoog blijft, dan wil Normec Foodcare en TestenOpPfas zich in de toekomst gaan richten op andere voedingsmiddelen maar ook op grond, water en voer van de kippen.

 

Nog veel onduidelijk 
PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die bijna niet afbreken. Het is op dit moment nog onduidelijk welke schadelijke effecten de stoffen precies hebben. Wel worden ze in mogelijk verband gebracht met verschillende gezondheidsrisico’s. Hoe PFAS precies in de eieren van de Nederlandse hobbykippen is gekomen, is nog niet bekend. “Op dit moment is nog onduidelijk wat hiervan de bron is”, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een verklaring.

Heb je vragen of kunnen wij je ergens bij helpen? Wij staan voor je klaar.

Neem contact op
Nat voorjaar zorgt voor kopzorgen bij boeren

Nat voorjaar zorgt voor kopzorgen bij boeren

Cursus Voedselwetgeving

Cursus Voedselwetgeving

Cursus Listeria in samenwerking met Wageningen Academy

Cursus Listeria in samenwerking met Wageningen Academy