Nieuws

Microbiologisch laboratorium Foodlab biedt krachtige combinatie van diensten

microbiologisch onderzoek

Microbiologisch laboratorium Foodlab biedt krachtige combinatie van diensten

Een QA-manager of retailer mag in de toekomst meer van een microbiologisch laboratorium verwachten dan alleen de uitslag van een analyse. Een QA-manager wil bij een besmetting bijvoorbeeld ook weten wat de bron is. “Wij kunnen die combinatie van diensten aanbieden, waardoor we er echt voor de QA-manager kunnen zijn.”

Het enthousiasme spat er vanaf, als je met de nieuwe directeuren van Foodlab praat. Dit microbiologisch laboratorium, dat voorheen MicroCare heette, werd twee jaar geleden overgenomen door Normec Foodcare. “We staan aan de vooravond van een hele mooie nieuwe ontwikkeling”, zegt Roger Nass, directeur sales en marketing bij Normec Foodcare. “Normec Foodcare heeft verschillende specialistische bedrijven gekocht, die allemaal diensten aanbieden aan de QA-manager of retailer. Door die samenvoeging zijn we in de toekomst nóg beter in staat om er echt voor de klant te zijn. De behoefte van een QA-manager stopt namelijk niet bij de uitslag van een microbiologische analyse. Bij een besmetting wil hij ook weten wat de oorzaak is en hoe hij dit micro-organisme uit de fabriek krijgt en houdt. Hij wil ondersteund worden in het opstellen van een plan en vervolgens het monitoren en borgen daarvan. En dat is slechts één voorbeeld van een gecombineerde dienst die we kunnen aanbieden. Met de verschillende specialismes die we nu bij elkaar hebben gebracht kunnen we de QA-manager echt op alle vlakken ontzorgen.”

Chemisch en microbiologisch laboratorium

Bovendien is de capaciteit van het microbiologisch laboratorium nu een stuk groter dan voorheen. “MicroCare is de afgelopen jaren hard gegroeid”, vertelt Mariska van Schaik, directeur operations bij Normec Foodcare. “Het laatste jaar zat het microbiologisch laboratorium echt aan de top van haar capaciteit. Elke vierkante meter in het gebouw werd gebruikt. Daarom is het goed dat we dit jaar naar een groter pand zijn verhuisd. We hebben hier weer de ruimte om door te groeien.” Ook vertelt ze dat twee andere laboratoria zich aangesloten hebben bij Normec Foodcare, namelijk het RobaLab in Deurne en Servaco in het Belgische Wevelgem. “Dat is een belangrijke ontwikkeling”, vertelt ze. “Want daarmee zijn we meer dan alleen een specialist in microbiologische analyses. We hebben ook de kennis en expertise in huis gehaald over chemische analyses.”

Besmettingsbron vinden

Mariska vertelt dat al deze ontwikkelingen nu al zijn eerste vruchten beginnen af te werpen. “We zijn bezig met het vernieuwen van het webportaal”, vertelt ze. “Voor een QA-manager is het belangrijk dat hij goede trendanalyses kan maken en dat een webomgeving een goede zoekfunctie heeft. Zo kan hij de ontwikkelingen in de gaten houden. En zo kan hij bij een microbiologische besmetting zeer snel de oorzaak van het probleem boven tafel krijgen. In het nieuwe webportaal kan een QA-manager op een eenvoudige Google-achtige manier zoeken op belangrijke trefwoorden, zoals het product, het tijdstip en het ingrediënt. Zo kan een QA-manager snel de bron van de besmetting herleiden.”

“En het mooie van dit systeem is dat we ook nagedacht hebben over de vervolgstappen”, zegt Roger. “Als de microbiologische uitslagen verslechteren of als er een pathogeen aangetroffen wordt, moeten er vervolgstappen genomen worden. Veel van onze klanten werken al met de modules van Normec Foodcare Online. Hierin kunnen zij hun hele kwaliteitssysteem monitoren en borgen. De laboratoriumuitslagen van het Foodlab kunnen hier automatisch in opgenomen worden en volledig in geïntegreerd worden. Dit betekent dat het systeem ook automatisch voorstellen kan doen voor vervolgstappen, zoals het blokkeren van partijen en het waarschuwen van afdelingen.” Dit webportaal wordt nu uitgebreid getest en is in het vierde kwartaal beschikbaar voor klanten.

Retailer

Roger zegt dat er in de toekomst nog veel meer mogelijkheden zijn, die nu nog onbenut blijven. “Vooral de samenwerking met andere specialistische afdelingen is echt van toegevoegde waarde”, zegt hij. “Neem als voorbeeld een retailer die een nieuw private label-product gaat introduceren. Hij wil dan niet alleen weten of het product veilig is. Hij wil bijvoorbeeld ook weten welke claims hij op het etiket mag zetten en hoe het product in consumententesten scoort ten opzichte van concurrerende producten. Wij hebben al die diensten in huis zodat deze retailer maar met één partij hoeft samen te werken. Dit werkt snel, efficiënt en doordat onze specialisten met elkaar samenwerken levert het ook nog eens betere inzichten op.”

“De laboratoriumuitslagen kunnen automatisch geïntegreerd worden in onze QA Software.”

“Een ander sterk punt is dat ons laboratorium snel en flexibel is”, voegt Mariska daaraan toe. “Bij welk laboratorium kun je tegenwoordig nog terecht als je op vrijdagavond een probleem constateert? Voor een productiebedrijf is dat een belangrijke vraag, want elke dag dat een lijn stilstaat, kost dat veel geld. Wij begrijpen dat en stellen ons om die reden zeer flexibel op. Bovendien hebben we de middelen om die belofte ook waar te maken. Door heel Nederland hebben we auto’s rijden. Daardoor rijdt er altijd wel een auto in de buurt van klanten die snel een spoedmonster kan ophalen. Zo kunnen wij de analyse snel uitvoeren, zodat de klant weer verder kan.”

Grotere ambities

Wat de ambities van Normec Foodcare zijn? De ogen van Roger beginnen te stralen en er verschijnt een voorzichtige glimlach op zijn gezicht. “We hebben echt een sterk concept in handen en ik verwacht dat we daarmee groter worden dan alleen de Benelux”, zegt hij. Mariska: “Het is vooral de samenwerking tussen consultancy, analyses, sensorisch onderzoek en een goed it-systeem die het concept zo krachtig maakt. Die combinatie is uniek. En dat is ook precies de combinatie van diensten waar een QA-manager echt iets aan heeft. Met dat complete pakket kunnen we hem echt ontzorgen en er op alle specialistische gebieden voor hem zijn.”

Bron: VMT editie 9 2019

 

Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op
Steeds meer aandacht van retailers voor bodemanalyses 

Steeds meer aandacht van retailers voor bodemanalyses 

Aankomende wijziging VO(EU) 2073/2005: Listeria

Aankomende wijziging VO(EU) 2073/2005: Listeria

Wijnetikettering: waar moet je op letten?

Wijnetikettering: waar moet je op letten?