banner sinaasappels

Niet toegestane claims op producten

25-10-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
79 personen hebben dit bericht gelezen
Voor levensmiddelen die binnen de EU worden verhandeld moeten de etiketten voldoen aan veel vereisten. Deze staan vermeld in Verordening (EU) 1169/2011. In Nederland controleert de NVWA of etiketten voldoen aan de wettelijke eisen. Hierbij kunnen ze natuurlijk niet alle producten controleren. Ze maken daarbij keuzes. In 2017 hebben ze een groot onderzoek gedaan naar peutermelk. Hierbij bleek dat slechts 68 procent voldeed aan de vereisten. Wat verder uit het onderzoek bleek is dat er onder andere onjuiste gezondheidsclaims en voedingsclaims werden vermeld.

Waar moeten claims aan voldoen?

In Verordening (EU) 1169/2011 staan claims niet bij de verplichte voedselinformatie, maar vallen ze onder de vrijwillige. Deze informatie dient te voldoen aan de volgende eisen:

  • Niet misleidend voor de consument
  • Niet dubbelzinnig of verwarrend voor de consument
  • Gebaseerd op relevante wetenschappelijke gegevens

Juist met claims kan de producent zich onderscheiden. Bepaalde eigenschappen van een product kunnen worden benadrukt. Naast de verplichte informatie ziet de marketeer hier een kans om het product zo aantrekkelijk mogelijk in winkelschappen te krijgen. Hierbij worden vaak de grenzen opgezocht van de wettelijk toegestane claims en ligt misleiding op de loer.Met name organisaties als Foodwatch en de Consumentenbond zitten hier bovenop en ook de NVWA heeft de aanpak van misleidende etikettering sinds 2016 als één van de speerpunten.

Welke claims mag ik vermelden op mijn product?

Claims moeten voldoen aan Verordening (EU) nr. 1924/2006, de zogenaamde Claimsverordening. Niet alleen tekst, maar ook foto’s, illustraties en symbolen vallen hieronder. Claims zijn onderverdeeld in verschillende soorten:

  • Voedingsclaims: wat iets zegt over de samenstelling van het levensmiddel.
  • Gezondheidsclaims: wat aangeeft wat het levensmiddel doet met de gezondheid van de consument.

In Verordening (EU) nr. 1924/2006 staan de toegestane voedingsclaims aangegeven en in Verordening (EU) nr. 432/2012 is de lijst vastgesteld met toegestane gezondheidsclaims gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Daarnaast zijn er claims die een ziekterisicoreductie aangeven en claims over de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Deze zijn via aparte verordeningen goedgekeurd.

Hoe kan ik claimswetgeving toepassen?

Wanneer je producten met een claim op de markt wilt zetten is kennis over deze wetgeving onmisbaar. Om na te gaan of een claim is toegestaan kunnen grofweg de volgende stappen worden gevolgd:

  • Bepalen of de claim een voedingsclaim of gezondheidsclaim is.
  • Controleren of het product voldoet aan de voorwaarden voor het hanteren van de claim.
  • Controleren of de juiste bewoording van de claim is gekozen.

Hulp nodig?

Onze specialisten ondersteunen je graag bij de interpretatie van de claimswetgeving. Neem voor meer informatie contact met ons op. Wil je zelf meer kennis ver vergaren over de wetgeving omtrent Claims? Volg dan de training over de Claimsverordening.

Krista-Baar.jpg
Auteur: Krista Baar Commercieel Manager
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
ketenborging

Hoe bereid ik me voor op een NVWA systeem audit?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de overheidsorganisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid. Elk bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie in Nederland heeft met deze organisa...
23 Januari 2020
carenet software op ipad

SVZ International

Anderhalf jaar geleden startte SVZ International (onderdeel van Royal Cosun) met digitalisering van audits en inspecties. Enkele jaren geleden ging zusterbedrijf Aviko hiermee van start. Ook zusterbed...
07 December 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu