Kennis

Zo stel je een leveranciersquestionnaire samen

Zo stel je een leveranciersquestionnaire samen

Leveranciersquestionnaires zijn een belangrijk onderdeel van je leveranciersbeheersing. Wat is een leveranciersquestionnaire, waarom moet deze ingevuld worden en hoe realiseer je dit? Je leest het in dit artikel.

Wat is een leveranciersquestionnaire?

Een leveranciersquestionnaire is een vragenlijst waarmee je het kwaliteitsniveau van een leverancier beoordeelt. Je laat deze invullen door een leverancier, vóórdat je producten of diensten van hem afneemt. Daarnaast kun je deze periodiek opnieuw laten invullen om het kwaliteitsniveau van de leverancier te herbeoordelen.

Diverse leveranciersgroepen

Leveranciers zijn allereerst onder te verdelen in leveranciers van producten en leveranciers van diensten. Deze twee groepen kunnen vervolgens weer opgesplitst worden. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van leveranciers per groep weergegeven.

Leveranciers van producten

  • Grondstoffen
  • Verpakkingsmateriaal
  • Leidingwater
  • Reinigings- en desinfectiemiddelen
  • Smeermiddelen

Leveranciers van diensten

  • Transport
  • Wasserette
  • Uitbestede productie
  • Laboratorium
  • Ongediertebestrijder

Bepaal naar welke leveranciersgroepen je questionnaires gaat versturen en welke vragen van toepassing zijn voor die leveranciersgroep(en). Voor een verpakkingsleverancier zijn bijvoorbeeld weer andere vragen van belang dan voor een grondstofleverancier. Ook voor diensten wordt vaak een aparte questionnaire toegepast.

Soorten vragen

In de leveranciersquestionnaire neem je alle nodige vragen op om de status van het kwaliteitsniveau van de leverancier te kunnen beoordelen. De questionnaire start met algemene vragen zoals: bedrijfsnaam, contactgegevens en geleverde producten. Vervolgens worden vragen gesteld over bijvoorbeeld de recall procedure en contactgegevens in geval van calamiteiten.

Je inventariseert daarnaast welke certificaten het bedrijf bezit en stelt vragen over het voedselveiligheidssysteem. Zo wil je bijvoorbeeld weten welke CCP’s de leverancier hanteert en welke microbiologische analyses worden uitgevoerd. Allergenenmanagement, food defense en voedselfraude mogen tegenwoordig ook zeker niet ontbreken als onderdeel van de vragenlijst.

Meerdere talen

Heb je te maken met leveranciers buiten Nederland? Dan is het verstandig de questionnaire ook in andere talen beschikbaar te stellen. Bedenk wel dat de antwoorden ook door jou begrepen en beoordeeld moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld een Poolse questionnaire laten invullen, maar begrijp je dan ook de antwoorden die gegeven zijn?

Hulp nodig?

Heb je ondersteuning nodig met het samenstellen van een leveranciersquestionnaires? Of heb je juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Auteur: Marlous van Drunen
Marketing & Communicatie
Ethyleenoxide in de praktijk – leveranciers en fraude

Ethyleenoxide in de praktijk – leveranciers en fraude

De stap naar Business Continuity Management

De stap naar Business Continuity Management

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?