Kennis

Traditionele methode vs real time PCR methode

Traditionele methode vs real time PCR methode

Wil jij jouw producten laten testen op mogelijke micro-organismen? Salmonella spp en de Listeria monocytogenes kunnen wij volgens twee verschillende analysemethodes uitvoeren: via de traditionele methode en via de Real Time PCR methode. Maar wat is het verschil tussen deze methodes?

Een analysemethode is een vaste, gevalideerde werkwijze om een bepaald resultaat te bereiken. Door het vastleggen van de methode kunnen wij ervoor zorgen dat we elke keer hetzelfde resultaat verkrijgen als wij een analyse uitvoeren.

Traditionele methode vs nieuwe techniek

De meest gangbare methode voor het kweken van micro-organismen is de traditionele plaat methode. Hierbij worden micro-organismen op een specifieke voedingsbodem (een zogenaamde agar) gekweekt. De agarplaat gaat vervolgens in de broedstoof zodat de micro-organismen de tijd krijgen om te groeien. De gemiddelde tijd om te groeien varieert tussen de 3 tot 5 dagen. Dit is afhankelijk van welk micro-organisme het is. Hierna kunnen wij de resultaten aflezen en rapporteren.

Een andere – en ook een nieuwere techniek – voor het verkrijgen van resultaten is de Real Time PCR methode. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met deze techniek kunnen we het DNA van een specifieke micro-organisme vermenigvuldigen in een PCR apparaat. Hiermee kan binnen 48 uur worden vastgesteld of het betreffende micro-organisme wel of niet in jouw product aanwezig is. Het is dus een snellere methode om micro-organismen wel of niet aan te tonen.Als wij na het draaien van een PCR run een verdacht resultaat vinden, voeren wij via de traditionele plaat methode een extra controle uit om dit te bevestigen. Houd er rekening mee dat door deze bevestigingsstap er nog 24 à 48 uur bij komt voordat het definitieve resultaat bekend is.

Tijdswinst

De keuze tussen traditioneel of PCR is voor iedereen verschillend. Soms is de samenstelling van het product dusdanig dat de traditionele methode het meest geschikt is voor een nauwkeurig resultaat. Maar wil jij snel weten of jouw product Salmonella of Listeria bevat? Dan is de Real Time PCR methode een goede oplossing. Binnen twee dagen weet je of het micro-organisme wel of niet in jouw product aanwezig is. Je kunt dan snel schakelen om het product vrij te geven voor de verkoop.

Meer informatie?

Beide analysemethodes hebben wij onder de scope van de accreditatie. Heb je vragen of wil je meer informatie over de analysemethodes en de accreditatie hiervan? Neem dan contact met ons. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Auteur: Jo-Ann Parabirsing
Kwaliteitsmanager
Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Challenge testen Listeria monocytogenes: al meer dan 10 jaar een begrip

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen

Zo voorkom je een Listeria uitbraak

Zo voorkom je een Listeria uitbraak