Kennis

Food contactmaterialen: wijziging VO(EU) 10/2011 door VO(EU) 2025/31

verpakking zuurtje

Food contactmaterialen: wijziging VO(EU) 10/2011 door VO(EU) 2025/31

Dit is een premiumartikel. Premiumartikelen maken deel uit van het Normec Foodcare Kenniscentrum abonnement. Alle kennis en ervaring vanuit elke expertise komt samen in de Kennisbank. Je vindt hier alle relevante informatie over diverse productgroepen en wetgeving. Benieuwd? Lees wat het Normec Foodcare Kenniscentrum jou kan bieden.

In 2025 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in Verordening (EU) nr. 10/2011, die betrekking heeft op materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Deze wijzigingen zijn vastgelegd in Verordening (EU) 2025/351 van de Commissie, gepubliceerd op 24 februari 2025.

De belangrijkste wijzigingen

Verhoogde zuiverheidseisen

Er zijn strengere zuiverheidseisen ingevoerd voor stoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van kunststof materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen. Dit is bedoeld om de veiligheid en kwaliteit van deze materialen te waarborgen. Betreft Aanpassing van de definitie van “specificatie” in artikel 3: Het begrip “specificatie” is herzien en omvat nu expliciet zuiverheidseisen voor stoffen. Deze wijziging benadrukt het belang van zuiverheid bij stoffen die worden gebruikt in materialen en voorwerpen van kunststof die met levensmiddelen in contact komen.

‘Specificatie’: “de samenstelling van een stof, zuiverheidseisen voor een stof, fysische of chemische eigenschappen van een stof, bijzonderheden over het vervaardigingsproces van een stof of een nadere toelichting op de wijze waarop de migratielimieten uitgedrukt zijn.”

Uitbreiding van de regelgeving naar gerecycleerde kunststoffen

De verordening is aangepast om ook gerecycleerde kunststof materialen en voorwerpen te reguleren. Dit omvat wijzigingen in Verordening (EU) 2022/1616, met als doel het gebruik van gerecycleerde kunststoffen in voedselcontactmaterialen te bevorderen en te controleren. Hieronder een overzicht van de wijzing.

  • Integratie van gerecycleerde kunststoffen: De verordening breidt de bestaande regelgeving uit door specifieke bepalingen op te nemen voor gerecycleerde kunststofmaterialen en -voorwerpen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Dit betekent dat gerecycleerde kunststoffen nu expliciet onder de reikwijdte van Verordening (EU) nr. 10/2011 vallen.
  • Verwijzing naar Verordening (EU) 2022/1616: Materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof moeten voldoen aan de eisen van Verordening (EU) 2022/1616, die specifieke regels stelt voor gerecycleerde materialen in contact met levensmiddelen. Deze verordening legt nadruk op decontaminatieprocessen en vereist het aantonen van drie veiligheidsniveaus: recyclingtechnologie, recyclingproces en recyclinginstallatie.
  • Intrekking van Verordening (EG) nr. 282/2008: Met de invoering van Verordening (EU) 2025/351 is Verordening (EG) nr. 282/2008 ingetrokken. Hierdoor zijn de regels voor gerecycleerde kunststoffen geactualiseerd en afgestemd op de nieuwste inzichten en technologieën.

Implementatie en overgangsperiode

Materialen en voorwerpen die voldoen aan de eerdere versie van Verordening (EU) nr. 10/2011 mogen tot 16 september 2026 op de markt worden gebracht, mits ze vóór deze datum voor het eerst in de handel zijn gebracht.

Deze wijzigingen benadrukken de voortdurende inspanningen van de EU om de veiligheid en kwaliteit van materialen die met levensmiddelen in contact komen te verbeteren, met speciale aandacht voor de toenemende integratie van gerecycleerde materialen.

Verbod op Bisfenol A (BPA)

Per 20 januari 2025 is het gebruik van Bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen binnen de EU verboden. Deze maatregel is vastgelegd in Verordening (EU) 2024/3190 van de Europese Commissie en heeft als doel de blootstelling van consumenten aan deze schadelijke stof te minimaliseren.

Achtergrond en redenen voor het verbod

BPA is een chemische stof die voornamelijk werd gebruikt in de productie van bepaalde voedselcontactmaterialen, zoals epoxyharsen voor coatings in metalen voedsel- en drankblikken en duurzame kunststoffen voor herbruikbare drinkflessen of voedseltransportapparatuur. Vanwege de gezondheidsrisico’s die BPA met zich meebrengt, waaronder hormonale verstoringen, heeft de Europese Commissie besloten tot een algeheel verbod op het gebruik en de handel van BPA in voedselcontactmaterialen.

Gevolgen voor de industrie

Fabrikanten die BPA gebruikten in hun producten moeten nu overstappen op alternatieve, veiligere stoffen. Dit verbod geldt voor een breed scala aan voedselcontactmaterialen, waaronder:

  • Herbruikbare plastic flessen
  • Coatings voor metalen blikken
  • Waterkoelers

Hoewel het verbod op BPA op 20 januari 2025 is ingegaan, zijn er overgangsregelingen getroffen om de industrie de tijd te geven zich aan te passen. Zo mogen voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik die vóór deze datum zijn geproduceerd en voldoen aan de eerdere regelgeving, tot 20 juli 2026 op de markt worden gebracht. Voor bepaalde producten, zoals verpakkingen voor de conservering van groenten, fruit of vis, geldt een langere overgangsperiode.

Food contactmaterialen: wijziging VO(EU) 10/2011 door VO(EU) 2025/31

Food contactmaterialen: wijziging VO(EU) 10/2011 door VO(EU) 2025/31

Sulfiet in additieven: een verborgen allergeen

Sulfiet in additieven: een verborgen allergeen

Q&A met een Normec Foodcare Labelling Specialist

Q&A met een Normec Foodcare Labelling Specialist