Kennis

Een constante kwaliteit van blauwe bessen

blauwe bessen

Een constante kwaliteit van blauwe bessen

Er zijn maar weinig vruchten die zo’n sterke consumptiegroei laten zien als blauwe bessen. Blauwe bessen behoren al meer dan 10 jaar tot de snelst groeiende fruitsoorten op de markt. Dit komt vooral doordat ze gemakkelijk, gezond, lekker en visueel aantrekkelijk zijn. Maar hoe behoud je een constante kwaliteit?

Waar komt de consumptiegroei van de blauwe bessen vandaan? De belangrijkste factoren hierbij zijn het gezondheidsaspect, de smaak en de bite. Consumenten zijn het meest ontevreden over zachte en zure bessen. Wist je dat de herkomst van de blauwe bessen een grote invloed heeft op de kwaliteit?

Waarom is de blauwe bes populair?

Blauwe bessen surfen mee op trends zoals gezond eten en het posten van foto’s door foodies op sociale media. Dit heeft het bereik van de blauwe bes verder vergroot. Als kleurrijke, aantrekkelijke vrucht is het een populaire keuze in recepten en voedselafbeeldingen. Hierdoor zien de mensen de veelzijdige toepassing van blauwe bessen in desserts, ontbijtjes en als decoratie. Door de blauwe kleur onderscheidt de blauwe bes zich van andere bessen en vormt het een aanvulling op de meeste gerechten die online voor fotografie worden gebruikt.

Herkomst van de blauwe bessen

Als retailer en leverancier van blauwe bessen kun je de kwaliteit beïnvloeden door te kijken naar de herkomst en variëteiten. Zo hebben Nederlandse en Chileense bessen een zachtere textuur, terwijl de bessen uit Peru doorgaans wat zuurder, maar ook steviger zijn. Daarnaast komen er kwalitatief goede bessen uit Zuid-Afrika en Marokko.

“Net als bij hardfruit zien we ook bij de blauwe bessen opkomende variëteiten met een specifieke branding. Deze bessen worden gebruikt in premiummerken of de premium lijnen die steeds vaker in de schappen van retailers te vinden zijn, naast de reguliere blauwe bessen. De premium bessen hebben hogere kwaliteitseisen en zijn vaak harder in textuur, groter in diameter en minder zuur. Wat resulteert in een betere waardering door de consument.”

Betere bewaarcondities

Nu telers traditionele blauwe bessen rassen vervangen door beter smakende, nieuwere rassen, blijft smaakverbetering de consumptie verder stimuleren. Verbeterde bewaarcondities in de keten en gekoelde verkoop in de supermarkt hebben ook bijgedragen aan een betere kwaliteit blauwe bessen voor consumenten of een langere houdbaarheid op het schap.

Stijging in consumptie

In de afgelopen jaren heeft de segmentatie in het aantal verpakkingstypes zoals emmertjes en snackfruitcups de verkoop van blauwe bessen en het aandeel in deze markt verder vergroot. Dit heeft ook bijgedragen aan een verdere groei van de consumptie van blauwe bessen als geheel. De trend naar de toekomst toe zal meer gaan op alternatieve verpakkingen met minder plastic, zoals kartonnen verpakkingen of verpakkingen met een netstuctuur om zo minder plastic te gebruiken.

Kansen?

Door betere rassen, betere controle over de koelketen en door de trends waar blauwe bessen goed bij passen, zien we dat in veel markten de consumptie van blauwe bessen jaarlijks met meer dan 10% stijgt. Terwijl de consumptie van blauwe bessen al enige tijd hoog is in Nederland, Engeland en Noorwegen, hebben andere Europese markten nog steeds veel ontwikkelingspotentieel. De consumptie van blauwe bessen blijft stijgen en dat zal zo blijven als we de kwaliteitsverbeteringen die de laatste jaren ingezet zijn verder borgen en uitrollen.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoen overgangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF
Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

Gerelateerde diensten