Kennis

Duurzaam ondernemen: Responsibility

overleg in het bos

Duurzaam ondernemen: Responsibility

Als belangrijke schakel in de voedselketen ontkom je er niet meer aan: duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is de standaard. Dit vraagt om het maken van de juiste afwegingen en nemen van de juiste beslissingen. Maar waar moet je allemaal aan denken om als bedrijf de verantwoordelijkheden te nemen voor mens, milieu en maatschappij? Als je aan de slag gaat met maatschappelijk verantwoord ondernemen, kom je al snel in een wirwar aan informatie en mogelijkheden terecht. We zetten daarom enkele mogelijkheden voor je op een rij.

Duurzaamheidscertificaten en -labels

Er bestaan diverse duurzaamheidscertificaten en hierin vinden veel ontwikkelingen plaats. Om een duurzaamheidscertificaat te behalen, moet je aan de eisen van een duurzaamheidsnorm voldoen. Dit kan een handige richtlijn bieden voor je bedrijf, zodat je concreet aan de slag gaat met verbeterpunten. Vervolgens kun je laten toetsen of je aan de richtlijnen voldoet middels een externe audit door een certificerende instantie. Bij een goed resultaat ontvang je het duurzaamheidscertificaat. Hiermee heb je als bedrijf een mooie stap gezet in de richting van duurzaam ondernemen en dit kun je dan ook richting klanten aantonen.

MVO-prestatieladder en CO2-prestatieladder

De MVO-prestatieladder is een managementsysteem. Hiermee kan in jouw bedrijf de juiste balans tussen People, Planet en Profit worden gevonden om zo duurzaam te ondernemen. Deze prestatieladder is internationaal erkend en levert een bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De MVO-prestatieladder sluit aan op de CO2-prestatieladder en deze ondersteunen elkaar. De CO2-prestatieladder helpt bedrijven bij het reduceren van de CO2-uitstoot en de kosten hiervan.

IFS Sustainability Check

De IFS Sustainability Check is bestemd voor kleine en middelgrote bedrijven die ESG in de bedrijfsstrategie willen integreren en continu willen blijven verbeteren. Het beoordeelt het duurzaamheidsbeheerssysteem van jouw bedrijf. Hierin wordt het volgende beoordeeld door een auditor:

  • Het duurzaamheidsbeleid
  • Het management dat hierbij betrokken is
  • Het duurzaamheidskader wat is opgesteld

Goed voorbereid de audit in

Als je een duurzaamheidscertificaat wilt behalen, komt er heel wat op je af. Allereerst moet je de richtlijnen begrijpen en je managementsysteem aanpassen, zodat je aan de eisen voldoet. Dit vraagt vaak om aanpassingen in documentatie en werkprocessen. En vergeet niet de training van medewerkers. Het systeem staat pas goed als iedereen op de hoogte is van de juiste werkwijze en hier ook naar handelt. Onze specialisten helpen je graag om processen op de juiste wijze te implementeren binnen je bedrijf. Zo ga je goed voorbereid de audit in.

Klaar voor de volgende stap?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je stap voor stap. We bespreken graag met jou welke stappen op dit moment het best passend zijn voor je bedrijf en bijvoorbeeld welk duurzaamheidscertificaat goed aansluit. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Zo voorkom je productvreemde delen in de voedingsmiddelenindustrie

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026

Listeriaborging aangescherpt door wijziging in Verordening (EU) 2073/2005 per 1 januari 2026

Gekleurde chocolade: de strijd tussen regelgeving en creativiteit

Gekleurde chocolade: de strijd tussen regelgeving en creativiteit