Kennis

Duurzaam ondernemen: Reduce

twee personen wandelend in het bos

Duurzaam ondernemen: Reduce

De beschikbaarheid van grondstoffen neemt af, terwijl de vraag toeneemt. Door je bedrijf te verduurzamen, draag je een steentje bij aan een duurzame omgeving. Reductie is hierbij een belangrijk onderdeel. Hoe ga je binnen jouw bedrijf aan de slag met reductie?

Watervermindering in de productieomgeving

Tijdens de voedselproductie wordt veel water gebruikt. 70% van het totale watergebruik wereldwijd wordt veroorzaakt door de landbouwsector. Ook in andere schakels van de voedselketen wordt veel water gebruikt. Het is voor bedrijven vaak lastig om het waterverbruik te reduceren, omdat het niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van het product. Om de hoeveelheid water toch te kunnen reduceren, moet er stabiliteit zijn in het productieproces. Zo is afvalwater niet altijd even vies en verschilt het per proces hoeveel bacteriën erin zitten. Met wateranalyses is te achterhalen of het water na gebruik nog van de juiste kwaliteit is en mogelijk bruikbaar voor andere doeleinden. Zo kan de hoeveelheid water die gebruikt wordt in het productieproces mogelijk gereduceerd worden.

Energievermindering in de productieomgeving

Ook het energiegebruik voor de productie van voedingsmiddelen heeft vaak een grote impact op het milieu. Tegelijkertijd neemt het aantal innovaties voor duurzame energie toe. Denk hierbij aan het vervangen van gas door zonne- of windenergie. En mogelijk zijn er binnen je productieproces ook verbeteringen denkbaar waarmee het energiegebruik omlaag kan worden gebracht.

Voedselverspilling voorkomen

Bij reductie kun je ook denken aan het reduceren van voedselverspilling. Dit hangt natuurlijk volledig samen met je productieproces, verpakkingswijze en de kwaliteitsborging. En misschien is er rework mogelijk binnen je proces, zodat je ‘productafval’ zoals snijverlies kunt hergebruiken binnen het productieproces.

Minder verpakkingsmateriaal

Ook het reduceren van verpakkingsmateriaal speelt natuurlijk een belangrijke rol bij verduurzaming van je bedrijf. In de Whitepaper Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen leggen onze experts uit welke stappen je kunt zetten om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te reduceren. Maar ook met welke factoren je rekening moet houden om voedselveilige en lekkere producten te blijven leveren.

Aan de slag met reductie

Wil je aan de slag met reductie en ben je benieuwd hoe je dit aanpakt met behoud van productkwaliteit en voedselveiligheid? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

Meer inzicht in duurzame verpakkingen?

Word wijzer met de gratis Whitepaper Verpakkingen.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak

De laatste berichten

Externe audits: Hoe voorkom je tekortkomingen?

Externe audits: Hoe voorkom je tekortkomingen?

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving