Kennis

Driehoekstest: voor een succesvolle receptuurwijziging

yoghurtdrink

Driehoekstest: voor een succesvolle receptuurwijziging

Nieuwe grondstoffen, clean label of kostprijsverlaging? Dan is een receptuurwijziging vaak noodzakelijk. Maar je wilt natuurlijk wel dat de consument jouw product nog steeds blijft kiezen. Hoe weet je of het product met de nieuwe receptuur niet teveel afwijkt van de vorige variant? En hoe zorg je dat de consument je product blijft waarderen?

Sensorisch onderzoek

Door het uitvoeren van sensorisch onderzoek onder een consumentenpanel, weet je hoe je product door de consument ervaren wordt. Ook bij het doorvoeren van receptuurwijzigingen is het belangrijk om te onderzoeken of het product nog in de smaak valt. Een driehoekstest biedt uitkomst.

Driehoekstest

Een driehoekstest is een verschiltest onder een consumentenpanel, waarbij de respondent het afwijkende product moet aanwijzen. De methode maakt snel inzichtelijk of een nieuwe receptuur bijvoorbeeld niet teveel afwijkt van de huidige receptuur. Hiervoor wordt één vraag gesteld, namelijk: welk product wijkt naar jouw mening het meeste af?

Testmethode

Tijdens het onderzoek krijgt de respondent drie producten tegelijk uitgeserveerd, waarbij er twee gelijk zijn en één afwijkend is. De respondent beoordeelt de producten van links naar rechts. Producten worden in wisselende volgorde en samenstelling aangeboden. Ook krijgt een deel van de respondenten tijdens de test tweemaal het huidige product en het andere deel juist tweemaal de nieuwe receptuur.

Voorkomen van herkenning

Bij een driehoekstest is het belangrijk dat het afwijkende product niet op uiterlijke kenmerken herkend kan worden, bijvoorbeeld als het een veel lichtere kleur heeft. Uiteindelijk wil je ook niet dat de smaak of de structuur afwijkend is. Aan de hand van een statistische analyse (kansberekening) wordt bepaald of daadwerkelijk een verschil wordt herkend. Met deze analytische berekening wordt bovendien de gok–kans gereduceerd.

Wil je een driehoekstest uitvoeren? Dan kan naar slechts één afwijking per test gevraagd worden. Dit omdat er dan al sprake is van beïnvloeding vanuit de eerste gestelde vraag.

Een 3 AFP test

Een driehoekstest geeft de respondenten geen inzage in waar de afwijking zit. Wil je tijdens het testen juist wel dat de respondent weet waar de afwijking zit? Dan is de 3 AFP test een goed alternatief. De opzet van deze vorm van testen is gelijk aan die van de driehoekstest. Alleen de vraag geeft meer sturing aan waar de afwijking in zit. Een vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: welk product wijkt het sterkst af op zout?

Tetrat-test

Naast de driehoekstest bestaat er ook een Tetrat–test. Bij deze vorm van testen ontvangen de respondenten vier producten (2x product A en 2x product B) en wordt er gevraagd welke twee producten bij elkaar horen. Ook bij deze vorm van testen wordt een kansberekening gemaakt.

Een succesvolle receptuurwijziging?

Welke vorm van testen het beste past bij jouw receptuurwijziging is afhankelijk van je wensen en doelstelling. Onze specialisten op gebied van sensorisch onderzoek bekijken graag samen met jou welke testen we kunnen uitvoeren. Zo ben je verzekerd van een helder testresultaat en weet je of jouw receptuurwijziging succesvol kan worden doorgevoerd. Neem contact met ons op.

Auteur: Charissa Mouw
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Symposium Hardfruit

Symposium Hardfruit

De perfecte smaakbeleving van peren

De perfecte smaakbeleving van peren

Voedingsproducenten moeten zich voorbereiden op de nieuwe cybersecuritywet

Voedingsproducenten moeten zich voorbereiden op de nieuwe cybersecuritywet