Kennis

De Olympische Spelen van de citrus

citrus

De Olympische Spelen van de citrus

Met het naderen van de winter en de feestdagen vullen de winkelschappen zich met mandarijnen. Consumenten zijn dol op het gemak en de populariteit van deze citrusvruchten. Dit is mede te danken aan hun mooie kleur, schil, goede smaak met veel sap en het feit dat ze pitloos zijn en gemakkelijk te pellen.

Consumenten verwachten in deze maanden een geweldige smaak, met een goede balans tussen suiker en zuurgraad. Een goede eetervaring stimuleert de verkoop. Prijs is daarbij van veel minder belang. Goede smaak van mandarijnen leidt tot herhaalaankopen en verhoogt de consumptie.

Verschillen in suikerniveau en zuurgraad

Terwijl de suikerniveaus in mandarijnen het hele jaar door behoorlijk variëren (grofweg tussen 10 en 15 Brix), fluctueert de zuurgraad nog meer. De vruchten met de hoogste zuurgraad hebben 3 keer meer zuur dan de vruchten met de laagste zuurgraad. Deze verschillen in suikerniveau en zuurgraad worden vanzelfsprekend door de consument opgemerkt.

De uitdaging bij de ‘Olympische Spelen van Citrus’ is om op het juiste moment de juiste variëteiten te kiezen en suiker en zuur in balans te houden. Op deze manier optimaliseren slimme producenten en supermarktketens de smaak en houdbaarheid gedurende het citrusseizoen.

In veel landen zijn Satsuma’s populair, maar de clementines zijn de drijvende kracht van het seizoen met rassen als Clemenules, Nour en Nadorcott. Introductie van nieuwe rassen zal de categorie verder segmenteren, in het voordeel van de consument.

Finetunen van jouw citrusprogramma’s

Onze meetprogramma’s laten zien welke origines en variëteiten het beste zijn in elke fase van het seizoen. Daarnaast identificeren we allerlei kwaliteitsaspecten van mandarijnen, zoals maatvoering, beschadiging, uitdroging en versheid. Ook inventariseren we grote kwaliteitsverschillen tussen herkomsten en rassen.

Onze monitoringprogramma’s geven inzichten die laten zien wat de consument écht lekker vindt. Wij bieden meer inzicht en grip op de citruscategorie en helpen daarmee om jou als producent en retailer de categorieplannen te verbeteren. Dit helpt je om de juiste variëteiten op het juiste moment te promoten voor de beste smaak en kwaliteit.

Hulp nodig?

Wij helpen graag jouw citrusprogramma’s te finetunen zodat je de consument het “Beste in Vers” kunt geven. Neem contact met ons op.

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Eco-Score: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Eco-Score: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Sensorisch productonderzoek met een kinder-/tienerpanel

Sensorisch productonderzoek met een kinder-/tienerpanel

Hoe stel ik een eindproductspecificatie op?

Hoe stel ik een eindproductspecificatie op?