Kennis

De kwaliteit van ananas in de winter en lente

ananas

De kwaliteit van ananas in de winter en lente

Het borgen van de kwaliteit van ananas is in de wintermaanden en ook in de lente vaak een uitdaging. Bij Normec Foodcare merken we dat de smaak van ananas in de winter vaak minder is en het fruit onrijper. Hoe komt dat?

Niets maakt de consument ontevredener dan het kopen van een ananas om er vervolgens thuis achter te komen dat het fruit onrijp is. Hoe komt het dat de kwaliteit van ananas in de winter minder is dan in de zomer? Ananassen komen toch vooral uit Costa Rica en dat ligt in de tropen waar het altijd warm is?

Minder licht in de winter

We denken vaak dat ananas – die geproduceerd wordt in landen met een tropisch klimaat – geen last heeft van productieseizoenen. De meeste ananas wordt in Costa Rica geproduceerd en de lichtintensiteit volgt daar hetzelfde patroon als het Europese winter- en zomerseizoen. In de winter is er minder licht, in de zomer juist meer. Omdat Costa Rica 9 graden boven de evenaar ligt, groeit ananas in de wintermaanden daarom langzamer. Dit verhoogt het risico op voortijdig oogsten van fruit met lagere suikerspiegel en hogere zuurgraad.

Onze metingen bevestigen dat beeld. Bij de ananassen die we in ons lab meten zien we in deze periode vaak dat suikergehaltes lager zijn terwijl het fruit ook vaak zuurder is. Een optimale kwaliteit van ananas is in de wintermaanden uitdagend. Toch vormt dat geen reden om consumenten teleur te stellen. Met alle inspanningen die gestoken worden in het telen, oogsten en vervoeren van ananas naar de Europese markt, zou het ons gemeenschappelijke doel moeten zijn om alleen goed, gerijpt fruit aan de consument te leveren.

We kunnen zelf een handje helpen te voorkomen dat ananassen van mindere kwaliteit in de markt komen. We kunnen bijvoorbeeld specificaties van ananas verbeteren en strenger toezien op de uitvoering daarvan. Retailers kunnen daarnaast helpen door in de winter en vroege lente geen promoties met ananas te doen. Zo kan de productie het natuurlijke patroon volgen van de teelt in Costa Rica. Samen kunnen we zorgen dat consumenten een goede kwaliteit ananas krijgen.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoen overgangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

Auteur: Peter van der Veeken
Adviseur Productkwaliteit
Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Frambozen: optimale balans tussen smaak en houdbaarheid

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Online Specificatie Module inrichten en beheren

Hoe verifieer en valideer je allergenen?

Hoe verifieer en valideer je allergenen?