Kennis

5 Trends voor digitalisering in food

placeholder

5 Trends voor digitalisering in food

De foodindustrie kan niet meer zonder digitalisering. Ruim 70 jaar terug begon het met de eerste computers en rekenmachines. Inmiddels zijn zelfscankassa’s, online maaltijdbestellingen en slimme sensoren in fabrieken niet meer weg te denken. Er wordt aangenomen dat dit soort technologieën zich in een steeds hoger tempo zullen ontwikkelen. Maar wat zijn de laatste trends op gebied van digitalisering in food?

Trend 1: Digitalisering als noodzaak

In de voedingsindustrie is het waarborgen van kwaliteit en voedselveiligheid essentieel. Om aan de steeds hogere eisen van consumenten te voldoen en efficiëntie te verbeteren, wordt digitalisering van kwaliteitssystemen binnen bedrijven steeds vaker als noodzaak gezien. En dat vanwege de volgende redenen:

  • Verbeterde traceerbaarheid: digitale systemen zorgen voor volledige traceerbaarheid van grondstoffen tot eindproduct, waardoor snelle reactie bij incidenten mogelijk is.
  • Verhoogde efficiëntie: automatisering vervangt handmatige processen, bespaart tijd en vermindert fouten. Real-time informatie vergemakkelijkt communicatie en samenwerking.
  • Betere analyse en besluitvorming: data-analyse en kunstmatige intelligentie identificeren trends, detecteren afwijkingen en voorspellen kwaliteitsproblemen.
  • Voldoen aan regelgeving: digitalisering vergemakkelijkt audits, genereert automatisch benodigde documentatie en minimaliseert het risico op niet-naleving.
  • Consumentenvertrouwen en transparantie: digitale platforms en etiketteringssystemen bieden consumenteninformatie over herkomst, productie en voedingswaarde.

Trend 2: Het belang van data

Binnen de foodindustrie en retail worden steeds meer digitale innovaties toegepast. Concrete voorbeelden hiervan zijn machine learning, blockchain, artificial intelligence en big data systemen. Deze concepten worden onder andere toegepast voor zelfscankassa’s en webshops. Met name in de retail is de toepassing van dergelijke concepten in sterke mate toegenomen. Voor supermarktorganisaties is dit een belangrijke stap om de hedendaagse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, efficiënt te werken en klanten te voorzien in een gepersonaliseerde aanpak.

Om dit soort systemen en toepassingen te laten werken is data nodig, variërend van productinformatie tot de route die consumenten in een supermarkt afleggen. Veel data komt voort uit de toeleveringsketen . Data is daarom essentieel voor zowel retail als foodindustrie. Daarnaast vormt data binnen beide branches een belangrijke bron voor stuurinformatie van processen. Veel moderne foodbedrijven werken met digitale dashboards om processen te monitoren en bij te sturen

Trend 3: Duurzaam door paperless

Binnen de foodindustrie wordt nog steeds veel papier gebruikt. Een grootverbruiker binnen deze setting is het papier dat nodig is om procesregistraties vast te leggen op de daarvoor geprinte registratieformulieren. Een gemiddeld foodbedrijf verbruikt toch al snel vele tienduizenden vellen papier. Als je bedenkt dat er uit één boom 60.000 vellen A4-papier gemaakt kunnen worden, dan staat het jaarlijkse verbruik van de totale foodindustrie al snel gelijk aan een flink bos. Tegenwoordigzijn dit soort registratieprocessen eenvoudig te digitaliseren. Naast het feit dat dit een duurzamere keuze is en bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen, heeft het digitaliseren van registraties nog tal van andere voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Duidelijkere workflows voor operators;
  • Direct inzicht in de procesvoortgang;
  • Toegang tot data achter de registraties;
  • Snellere en/of betere opvolging van eventuele afwijkingen.

Trend 4: Securitybeleid

Digitalisering levert dus veel voordelen op, maar gaat tegelijkertijd ook gepaard met het risico van cyberaanvallen of gevolgen van systeemfouten. Food supply chains zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen en dit vergt daarom meer aandacht. De manieren waarop deze cyberaanvallen worden uitgevoerd zijn heel divers. Dit kan bijvoorbeeld door systemen te hacken en na het betalen van een bedrag de blokkade op te heffen. Andere voorbeelden zijn onder andere phishing, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en helpdeskfraude. Onder andere door hacking is veel geld te eisen, omdat de onderliggende waarde zeer hoog is. De kijkrichting van malafide partijen die zich met dergelijke praktijken bezighouden, wordt vaak op hoofdlijnen bepaald door een combinatie van het beveiligingsniveau dat is toegepast en het gewin dat te behalen is.

Trend 5: Kansen op de werkvloer

Dat binnen de foodindustrie al jaren een groot tekort bestaat aan productiemedewerkers en operators is bekend. Onder andere door vergrijzing wordt de vraag naar goed gekwalificeerd personeel steeds dringender. Digitalisering biedt hier al een oplossing, doordat processen efficiënter kunnen worden ingericht en dus met minder personeel kan worden volstaan. Door werkprocessen te automatiseren, worden deze vanzelfsprekender en minder foutgevoelig. Verder bieden onder andere E-learning tools of slimme werkinstructies de mogelijkheid om personeel snel en eventueel in hun eigen taal in te instrueren, wanneer sprake is van een hoge doorloop onder personeel. Uiteraard vergt dit wel andere skills van QA-managers of productieleiders.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Je las over trends op gebied van digitalisering in de foodindustrie. Heb je hulp of ondersteuning nodig op gebied van digitalisering voor je kwaliteitsafdeling? We helpen je met QA-software en QC-software om processen te digitaliseren. Vraag een gratis demo aan en we laten je de mogelijkheden voor jouw bedrijf zien.

Auteur: Rick Veldkamp
Business Unit Directeur Normec Foodcare Online
Externe audits: Hoe voorkom je tekortkomingen?

Externe audits: Hoe voorkom je tekortkomingen?

“Vrij-van” allergenenclaims

“Vrij-van” allergenenclaims

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving

Levensmiddelenadditieven: de juiste wetgeving