Kennis

4 redenen waarom specialistische diagnostiek belangrijk is in de tuinbouw

4 redenen waarom specialistische diagnostiek belangrijk is in de tuinbouw

Laten gewassen afwijkingen zien en kun je deze niet direct verklaren? Dan wil je graag weten of dit komt door een ziekteverwekker, een plaag of een gebrek aan voedingsstoffen. Onze diagnostiek service helpt jou bij het achterhalen van de oorzaak van het probleem. Normec Groen Agro Control detecteert de meest voorkomende ziekten en plagen en analyseert welke contaminanten zoals pesticiden in jouw gewas of eindproduct zitten. We vertellen je graag de vier belangrijkste redenen waarom diagnosticeren belangrijk is.

1. Snel en adequaat reageren op beginnende problemen

Vroegtijdig de aanwezigheid van ziekten en plagen identificeren is belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Met behulp van specialistische diagnostiek ben je hiertoe in staat. In ons microbiologisch laboratorium diagnosticeren we een grote verscheidenheid aan ziekten en plagen met grote nauwkeurigheid. Normec Groen Agro Control is daarnaast gespecialiseerd in het uitvoeren van bio toetsen op planten, waarbij we levende organismen gebruiken om specifieke ziekteverwekkers te detecteren. Daarbij hebben wij een vergunning van de NWVA voor onderzoek met quarantaineorganismen. Wat betreft virussen bestaat er geen universele test om een gewas te testen op virussen in het algemeen. We zoeken gericht naar een specifiek virus of doen een toetsing op een specifieke selectie van virussen.

2. Vergroten van de succeskans van biologische bestrijders

Het is nuttig om te weten welke concentraties van pesticiden in het plantmateriaal zitten. Wij analyseren plantmateriaal zoals stekken en jonge planten op pesticiden, remstoffen en contaminanten omdat die de ontwikkeling van biologische bestrijders mogelijk remmen.

Gespecialiseerde DNA-technologieën

Maren Schoormans
Business manager Normec Groen Agro Control

“Wist je dat wij met gespecialiseerde DNA-technologieën jouw specifieke ziekten en plagen nog beter identificeren? Het unieke aan deze methode is de extreem hoge gevoeligheid. Met de DNA-technologie bepalen we hoeveel sporen van een mogelijke ziekteverwekker aanwezig is. Deze hoeveelheid zegt iets over de infectiedruk van een aanwezige ziekteverwekker. De resultaten helpen jou om heel gericht effectieve behandelings- of bestrijdingsmaatregelen te nemen”.

3. Bevordering van duurzame teelt

Met behulp van specialistische diagnostiek ben je in staat jouw producten gerichter te behandelen, met minimale inzet van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Zo vind je een evenwicht tussen opbrengstoptimalisatie en milieubewust en duurzame teelt.

4. Internationale eisen en consumentenvertrouwen

Voor groenten en fruit bestaat wetgeving met betrekking tot residuen maar ook voor sierteeltproducten zijn er eisen die retailers stellen. Maximale residu niveaus (MRL’s) worden wereldwijd steeds belangrijker. Retailers stellen steeds hogere eisen, vaak strenger dan de wettelijke eisen. Door onze analyses krijg je de juiste inzichten en kun je niet alleen consumentenvertrouwen winnen maar ook toegang krijgen tot internationale markten. Als teler en groothandelaar kun je bij ons een analyse laten doen op partijen ter oriëntatie. Op deze manier ben je verzekerd dat de partij voldoet aan de eisen voordat je het verkoopt en verscheept naar de klant.

Wij helpen je graag

Normec Groen Agro Control is onder andere expert in het ontwikkelen en uitvoeren van het uitvoeren van residuanalyses op verschillende matrices. Denk daarbij aan planten, plantdelen, grond, AGF producten en water. Daarnaast hebben wij een team van experts en analyse methodes voor het analyseren van ziekten en plagen. Dankzij het gebruik van een adequate diagnostische benadering, verzamel je snel en accuraat informatie over de gezondheid van jouw gewassen, de aanwezigheid van ziekteverwekkers, plagen of residuen.

Heb je een vraag? Neem contact op met Jan Willem

Gerelateerde diensten

Auteur: Normec Foodcare
Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak